Overslaan en naar de inhoud gaan

Difference Day 2016 zoomt in op journalistieke knelpunten

In 1993 introduceerde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de World Press Freedom Day, om het belang van de persvrijheid te beklemtonen. Tijdens de jongste editie kwam, weinig verbazend, Turkije meermaals aan bod. Maar ook elders doen overheden aan censuur, of gaan meer en meer uitgevers en journalisten over tot zelfcensuur.

Daarom lanceert Index on Censorship in samenwerking met de European Federation of Journalists en Reporters Without Borders het interactieve platform Mapping Media Freedom. Met de steun van de Europese Commissie bieden deze organisaties een veilige online meldingstool aan, die bedreigingen en schendingen van de persvrijheid bundelt. Je kunt er ook terecht voor nieuws, bijdragen en analyses over de vrijheid van de media.

Professionals zijn zich vaak bewust van de kracht van manipulatie. Maar ook burgerjournalisten, bloggers, activisten en klokkenluiders moeten leren omgaan met informatiebronnen en de complexiteit van de werkelijkheid. Tijdens een debat met fotograaf Jimmy Kets, Lorna Stephenson (Red Pepper blog & The Bristol Cable), Marcela Pizarro (The Listening Post, AlJazeera) en Ibrahim Mahomoud (CAGE) werd duidelijk dat ook de mainstreammedia ethiek niet uit het oog mogen verliezen. Hoe manipulatief beelden bijvoorbeeld kunnen zijn, illustreerde De Standaard-fotograaf Jimmy Kets met enkele prachtige foto’s van de #Brusselslockdown (2015).

Onze partners