Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese media vragen EU om op te treden tegen Israël

De Europese persorganisaties verzoeken de Europese Unie om actie te ondernemen tegen het vermoorden van journalisten en tegen inbreuken op de persvrijheid door de Israëlische autoriteiten. Dat is in strijd met de mensenrechten en het internationaal humanitair recht.

Er is sprake van wijdverbreid en systematisch misbruik door de Israëlische autoriteiten in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en elders, zoals gedocumenteerd of erkend door Israëlische, Palestijnse en internationale ngo's, VN-deskundigen, het Internationaal Gerechtshof en in een verzoek om arrestatiebevelen door de aanklager van het Internationaal Strafhof. 

Deze schendingen zouden moeten leiden tot de opschorting van de verdragsovereenkomst tussen de EU en Israël en tot verdere EU-sancties tegen de verantwoordelijken. Helaas moeten de 27 regeringen van de EU de misdaden van de Israëlische strijdkrachten in Gaza nog unaniem erkennen, toekennen en veroordelen.

Sinds 7 oktober 2023, toen strijders geleid door de gewapende vleugel van Hamas talrijke en gecoördineerde aanvallen op burgers en gijzelingen uitvoerde in Israël, heeft de regering-Netanyahu een nooit geziene reeks stappen ondernomen om de vrijheid van de media te beknotten, wat effectief uitmondde in een censuurregime. 

De voortdurende aanvallen tegen journalisten en mediavrijheid door de Israëlische autoriteiten die dringende actie vereisen omvatten:

*een ongekend aantal moorden op journalisten: volgens persorganisaties zijn er al meer dan 100 Palestijnse journalisten en mediawerkers gedood in Gaza. Velen van hen droegen een persbadge toen ze gedood werden.

*het doelgericht doden van journalisten: CPJ (Committee to Protect Journalists) ontdekte dat de Israëlische defensieve strijdkrachten minstens vijf journalisten tot doelwit hebben gemaakt en onderzoekt minstens tien andere sterfgevallen in gelijkaardige omstandigheden. 

*verbod op toegang tot Gaza voor onafhankelijke media: hoewel een aantal beperkingen normaal zijn in oorlogstijden, is er een ongezien totaalverbod voor journalisten om Gaza binnen te trekken. Slechts een select aantal journalisten werd toegelaten tot de Gazastrook, maar dan onder Israëlische militaire escorte en met beperkingen op reportages.

*recordaantal willekeurige aanhoudingen: sinds 7 oktober heeft Israël minstens 49 journalisten en mediawerkers gearresteerd, vaak zonder aanklacht.

*gedwongen verdwijningen: sinds 7 oktober zijn de Palestijnse journalisten Nidal Al-Wahidj en Haitham Abdelwahid aangehouden door de Israëlische autoriteiten, terwijl ze verslag uitbrachten van de aanvallen van Hamas in Zuid-Israël. Sindsdien weigeren de Israëlische autoriteiten om zelfs maar te bevestigen of ze nog in leven zijn.

*beschuldigingen van martelingen en mishandelingen: er is een groeiend aantal aantijgingen door journalisten van folteringen en mishandelingen terwijl ze gearresteerd waren door de Israëlische autoriteiten. 

*censuur en flagrante beperkingen van de persvrijheid, zoals: een toenemend aantal verboden artikels, anti-persretoriek van regeringsfunctionarissen, het sluiten van zender Al Jazeera, het in beslag nemen van materiaal van Associated Press, internet shutdowns… Bovendien zouden meer dan 50 mediakantoren in Gaza vernietigd of beschadigd zijn.

*een gebrek aan onderzoek of het ter verantwoording roepen van daders: ondanks herhaalde oproepen van maatschappelijke organisaties zijn geen van deze aanvallen, moorden of andere beschuldigingen van misbruik tegen journalisten transparant of uitgebreid onderzocht door Israël. De Israëlische strijdkrachten kunnen straffeloos hun gang gaan.

Daarom vragen de Europese persorganisaties de opschorting van de verdragsovereenkomst tussen Israël en de EU. 

De Europese leiders zouden ook ondubbelzinnig en publiekelijk aan Israël moeten vragen om te voldoen aan de volgende eisen op het gebied van persvrijheid:

*toegang verschaffen en de vrijheid van verslaggeving respecteren

*de levens van journalisten beschermen

*daders verantwoordelijk houden en een einde maken aan de straffeloosheid

Lees de volledige brief (in het Engels).

(Foto: Pixabay)

Onze partners