Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: David Stockman/BELGA PHOTO
Foto: David Stockman/BELGA PHOTO

Zaak-Brusselmans: stop de pers te intimideren

De VVJ veroordeelt de doodsbedreigingen aan het adres van adjunct-hoofdredacteur Matthias Vanderaspoilden en zijn peuter alsook een mogelijke klacht tegen uitgever DPG Media als gevolg van de satirische Humo-column van Herman Brusselmans. Ze roept op tot sereniteit en hekelt de persoonlijke en juridische intimidatie van de pers.

Meer dan ooit nopen de gebeurtenissen in conflicthaarden zoals de Israëlisch-Palestijnse oorlog tot sobere, feitelijke berichtgeving. Een verkeerd woord – aan welke kant ook – kan de lont in het kruitvat aansteken.

Een debat over de contouren van de vrijheid van meningsuiting is legitiem. Tegelijk zijn er spelregels. Gebruik objectieve argumenten, vermijd subjectieve aanvallen. Geen enkele publicatie rechtvaardigt doodsbedreigingen, al zeker niet ten aanzien van een kind wiens vader toevallig journalist is.

Onze democratie is gebaat bij verontwaardiging en botsende meningen. Hou het debat wel beschaafd en strijd met open vizier. Anoniem getrol en doodsbedreigingen leiden tot (zelf)censuur en no-go zones in de berichtgeving. Naar aanleiding van dit incident vestigt VVJ dan ook opnieuw de aandacht op de noodzaak van een bevel tot identificatie in burgerlijke procedures. Dat laat toe de anonimiteit van de trol op te heffen en hem op het matje te roepen in een burgerlijke zaak, iets wat in tegenstelling tot de buurlanden nog niet kan in België. Meer info over deze waarborg in het VVJ-memorandum.

 

Namens het VVJ-bestuur,

Charlotte Michils, algemeen secretaris

Onze partners