Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ-bestuur laakt gerechtelijke stalking Koerdische media

Op zijn maandelijkse bijeenkomst heeft de Raad van Bestuur van de VVJ zich gebogen over de gerechtelijke zoekacties bij een reeks Koerdische organisaties, waaronder het tv-station ROJ TV. Bij die gelegenheid heeft het VVJ-bestuur vastgesteld dat deze acties buiten elke proportie stonden met de tot dusver bereikte resultaten.

Op 4 maart 2010 vielen tientallen politiemensen onder de leiding van het federaal parket binnen in de studio’s van ROJ TV in Denderleeuw. Medewerkers werden gearresteerd, apparatuur werd in beslag genomen en er is voor mogelijk een miljoen euro schade aangericht. De uitzendingen werden onderbroken. Door het meenemen van computers en ander materiaal zijn de journalisten van ROJ TV getroffen in een van hun meest dierbare beroepsrechten: het recht op vertrouwelijkheid van hun bronnen.

Het is niet de eerste keer dat het Belgische gerecht onder de vlag van strijd tegen de terrorismegroep PKK Koerdische journalisten viseert. Daarmee komt België de Turkse autoriteiten tegemoet.

De VVJ eist dat alle Koerdische journalisten in het land voortaan de bescherming krijgen die ze verdienen.

Onze partners