Midden juli zette de ministerraad het licht op groen voor een herziening van de privédetective-wet. Op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vallen de beroepsactiviteiten van journalisten straks buiten de private opsporing. Het voorontwerp van wet stipt daarnaast expliciet aan dat journalistieke bronnen een verboden onderzoeksdomein voor privédetectives zijn.
Dat alles bevestigde het kabinet Binnenlandse Zaken vandaag aan de VVJ. De privédetective-wet wordt zodoende na ruim 30 jaar grondig hervormd. De wet is verouderd en houdt geen rekening met nieuwe rechtsregels – denk aan de GDPR -, werkwijzen of opsporingsmogelijkheden. Volgens de toekomstige regels kan de uitoefening van private opsporingsactiviteiten maar mits een vergunning. Medewerkers moeten voldoen aan veiligheids- en opleidingsvoorwaarden. Naast proactieve controle (vergunningsstelsels en identificatiekaarten) maakt het voorontwerp reactieve controle mogelijk.
Aan het formeel verbod op het schaduwen van journalisten gaan volgens het Platform voor de Veiligheid van Journalisten van de Raad van Europa in 2020 liefst vijf waarschuwingen over intimidatie door privédetectives van redacteurs in ons land vooraf (zie apache.be). In 2019 bleek eerder al dat projectontwikkelaar Land Invest Group privédetectives had ingeschakeld om journalisten van Apache te schaduwen.
Het voorontwerp is een opsteker voor de persvrijheid. Momenteel ligt het voor ter advies aan de Gegevensbeschermingsautoriteit, de FSMA/NBB, het College van procureurs-generaal en de Nationale Arbeidsraad.
(CM)
(Foto: Jonas Roosens/BELGA PHOTO)