Overslaan en naar de inhoud gaan

Redacties leggen vordering van Justitie omtrent beelden rellen Anderlecht collectief naast zich neer

VRT, VTM, De Morgen, Het Laatste Nieuws, de Concentrakranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg, de Coreliokranten De Standaard en Het Nieuwsblad, foto-agentschap Reporters: allemaal weigeren ze formeel aan Justitie de beelden te overhandigen die ze maakten van de straatincindenten in Anderlecht. Dat bevestigen de respectievelijke hoofdredacties aan het VVJ-secretariaat. Enkele andere hoofdredacties blijken zich nog te beraden over een standpunt.

Het Brusselse parket vorderde woensdag bij de nieuwsmedia alle beeldmateriaal op dat werd gemaakt over de rellen in Anderlecht. Op die manier hoopt Justitie bijkomend bewijsmateriaal te vinden tegen betrokken jongeren.

De AVBB vroeg de redacties donderdag niet op de gerechtelijke eis in te gaan. "In een democratische rechtsstaat moet iedereen zijn eigen rol spelen", aldus de AVBB. "Politie en justitie die van ordehandhaver, de media die van berichtgever. De opeising van beelden door justitie getuigt van weinig respect voor de onafhankelijke informatierol die nieuwsmedia hebben."
Nog volgens de AVBB "zou het overmaken van de beelden aan justitie de media in een positie van hulpfunctionaris van de politie duwen. Dit creëert ontegensprekelijk belangrijke veiligheidsrisico’s voor alle journalisten – zowel beeldjournalisten als redacteuren – die straks opnieuw de straat opgaan om hun werk te doen."

Pol Deltour

Onze partners