Overslaan en naar de inhoud gaan

Mysterie rond verdwenen Saoedische journalist

Saoedi-Arabië zou een rapport voorbereiden waarin het zou proberen om zijn betrokkenheid te minimaliseren in de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi .

Khashoggi leeft sinds 2017 in ballingschap in de VS , waar hij voor de Washington Post werkt. Hij stond bijzonder kritisch tegenover het Saoedische regime. Op 2 oktober bezocht hij het Saoedische consulaat in Istanboel om zijn nakende huwelijk met een Turkse vrouw administratief te regelen. Sindsdien werd niets meer van hem vernomen. Saoedi-Arabië houdt vol dat hij daarna het consulaat verlaten heeft maar kan dat niet bewijzen.

Khashoggi zou in het consulaat ondervraagd zijn geweest. Die ondervraging zou uit de hand zijn gelopen. Volgens het rapport zou deze zonder toelating noch transparantie zijn gevoerd en zullen "de betrokkenen verantwoordelijk worden gesteld”. De Saoedische koninklijke familie zou volgens de Wall Street Journal op die manier een rechtstreekse betrokkenheid willen vermijden. Volgens de New York Times zou het verhoor goedgekeurd zou zijn door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, waarna de Saoedische overheid besloot om de prins in bescherming te nemen.

Na een telefoongesprek met koning Salmane deed VS-president Donald Trump gisteren een uitspraak die aansluit bij het rapport: "een en ander zou het gevolg van oncontroleerbare elementen kunnen zijn". Hij stuurde minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, vervolgens naar Saoedi-Arabië. Ondertussen voerde de Turkse en Saoedische politie de voorbije nacht een huiszoeking uit in het consulaat en in de ambtswoning van de consul. Saoedi-Arabië staat nu onder grote internationale druk om helderheid te verschaffen over de onrustwekkende verdwijning.

Naarmate er meer en meer aanwijzingen komen over de gruwelijke moord op Jamal Khashoggi, heeft de International Federation of Journalists (IFJ) de internationale gemeenschap opgeroepen om het Saoedische regime niet langer te beschermen. Verschillende berichten uit de Turkse en internationale media en videobeelden geven aan dat de journalist in het Saoedische consulaat in Istanboell werd vermoord door Saoedische huurmoordenaars, sommigen met banden met de regering. Bovendien hebben Turkse onderzoekers laten weten dat de huiszoeking op het consulaat nog meer bewijzen heeft opgeleverd dat Jamal Khashoggi daar is vermoord.

In een verklaring vandaag (17/10/2018) zei de IFJ dat het steeds duidelijker wordt dat de Saoedische regering een zorgvuldig georkestreerd web van leugens weeft om hun rol in de moord te verhullen. Het feit dat het enkele dagen duurt vooraleer het Saoedische regime erachter komt wat er in hun eigen consulaat is gebeurd, is ongeloofwaardig, meer nog: het is een gênante schertsvertoning. De straffeloosheid waarmee de Saoediërs handelen is grotesk, maar wordt geëvenaard door regeringen wereldwijd die bereid zijn hulp te bieden en deze dekmantel te steunen om zo hun eigen financiële en politieke belangen veilig te stellen.

Overal ter wereld spreken mensenrechtenactivisten zich uit en hebben bedrijven al sancties en boycots aan het Saoedische regime opgelegd. Nu moeten de regeringen in actie komen: zij beschikken immers over economische hefbomen, diplomatieke en internationale instrumenten om de moordenaars en hun opdrachtgevers voor de rechter te dagen. "De EU en de VS hebben Rusland en Venezuela al gesanctioneerd wegens beschuldigingen van door de staat georkestreerde moorden. Waarom wordt er geen actie ondernomen tegen Saoedi-Arabië?" vraagt de IFJ zich af.

Foto: © Tara Todras-Whitehill/Polaris/Photo News

Onze partners