Sinds enkele jaren is België aan een stille klim op die wereldranglijst bezig. In 2004 stond ons land nog 22ste, in 2005 18de, en in 2006 14de. De vier landen die ons dit jaar voorgaan zijn Ijsland, Noorwegen, Estland en Slovakije. België staat vijfde samen met Finland en Zweden. De noordelijke Europese landen zijn traditioneel zeer goed vertegenwoordigd in de kop van de RSF-lijst.
RSF hanteert een vijftigtal critera om zijn ranglijst op te maken. Die hebben te maken met zowel het wettelijke als het economische kader waarin journalisten moeten werken. Bijzondere aandacht wordt besteed aan individuele aanslagen op de vrijheid van journalisten of media, van moorden tot morele druk. RSF merkt overigens op dat naast 'klassieke' journalisten ook bloggers almaar vaker het voorwerp uitmaken van censuur. De ranglijst 2007 werd opgemaakt op basis van de situatie tussen 1 september 2006 en 1 september 2007.
Dat België nogal hoog staat in de ranglijst, heeft om te beginnen te maken met het feit dat ons land op de diverse critera goed scoort. Maar even goed speelt mee dat andere landen op een of meer vlakken een terugval lieten noteren.
Zo zakte Nederland van de eerste naar de 12de plaats door aanhoudende problemen op het vlak van het journalistieke bronnengeheim. Met name de aanhouding van twee Parool-journalisten die weigerden hun vertrouwelijke informanten bekend te maken, kostte Nederland punten.
Frankrijk (31ste plaats) dan weer moet punten inleveren door de toenemende concentratie in de mediasector die de onafhankelijkheid van redacties zwaar op de helling zet. Ook de verstrengeling tussen politiek en media-eigenaars speelt de persvrijheid in Frankrijk parten.
Alle EU-landen staan in de top-vijftig, behalve Bulgarije (51ste) en Polen (56ste). Nog enkele opvallende resultaten: de VS staan 48ste, Rusland pas 144ste en China 163ste. De ranglijst wordt afgesloten door Birma, Cuba, Iran, Turkmenistan, Noord-Korea en (als laatste op 169) Erythrea.
Pol Deltour/foto: Eric Vidal/ /Photo News