De mediasector engageert zich om op een respectvolle manier met psychische kwetsbaarheid om te gaan. Daarom ondertekenden toonaangevende mediabedrijven het Charter Stigma en Media, met daarin 10 aanbevelingen voor stigmavrije berichtgeving.
In onze samenleving spelen de media een cruciale rol bij het vormgeven van percepties en attitudes ten opzichte van geestelijke gezondheid en psychische kwetsbaarheid. Journalisten hebben de macht om de samenleving te informeren, te inspireren en te beïnvloeden. Met deze macht komt de verantwoordelijkheid om eerlijk, respectvol en stigmavrij te rapporteren over psychische gezondheid en de uitdagingen waarmee mensen worden geconfronteerd.
Het Charter Stigma en Media kan journalisten daarmee op weg helpen. Het charter is een publicatie van de VVJ, de Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid (SGGG) en de Vlaamse Vereniging Psychiatrie (VVP). Het bevat een aantal feiten over psychische aandoeningen, relevante bronnen én tien aanbevelingen voor stigmavrije berichtgeving.
Het document werd op maandag 9 september ondertekend door enkele toonaangevende mediabedrijven in de aanwezigheid van Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media, Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, en de adjunct-kabinetschef van Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Benjamin Dalle: "De media hebben een grote invloed op hoe mensen denken over psychische gezondheid. Dit charter helpt om het stigma te doorbreken en voor een meer empathische berichtgeving te zorgen. Ik waardeer de mediabedrijven die het charter al hebben ondertekend. Tegelijkertijd roep ik alle media op die dit nog niet hebben gedaan, om dit belangrijke maatschappelijke engagement alsnog mee te ondersteunen."
Klik hier om het charter te bekijken.
(foto: Photonews/Joe Hoylaerts)