Overslaan en naar de inhoud gaan

Bronnenwet in Belgisch Staatsblad

Koning Albert II heeft de bronnenwet op 7 april bekrachtigd. Eerder keurden de Kamer en Volksvertegenwoordigers en de Senaat de tekst unaniem goed.

De inwerkingtreding van de wet komt niks te vroeg. In de jongste weken is de Belgische Staat weeral drie keer tot de orde geroepen voor de schending van het bronnengeheim van journalisten.

Zo dagvaardde De Morgen minister van Justitie Onkelinx (PS) voor de klopjacht van het Antwerpse gerecht op de vertrouwelijke bronnen van Anne De Graaf. Op bevel van een onderzoeksrechter brachten speurders van het Controlecomité voor de Politiediensten de telefoongesprekken van de journaliste tussen 23 maart en 8 mei 2004 in kaart. Zo’n ‘zoller-malicieux’ vormt een nog ergere aantasting van het journalistieke bronnengeheim dan een huiszoeking, voert De Morgen aan. De schadeclaim aan het adres van Justitie beloopt 15.000 euro - bedrag dat te storten is op de rekening van het Fonds Pascal Decroos, zegt DM-hoofdredacteur Yves Desmet.

Ook journalist Marc Goossens, freelancer en tevens VVJ-bestuurslid, leidde bij de burgerlijke rechtbank een procedure in tegen Justitie. Ook hij werd het slachtoffer van een telefonieonderzoek, meer bepaald over de periode 1 december ’99 tot 15 januari 2000. Marc Goossens vielen bovendien twee huiszoekingen te beurt. Het Dendermondse parket was ondermeer op zoek naar een illegale scanner, maar ving totaal bot.

Op 2 maart 2004 werd de journalist door de correctionele rechtbank dan ook vrijgesproken.
Met het burgerlijke proces beoogt Goossens nu vergoed te worden voor de schade die hij leed. “Die schade is aanzienlijk”, zegt hij. “Door de gerechtelijke acties zijn mijn bronnen afgeschrikt, wat meebracht dat ik aan mijn opdrachtgevers onmogelijk nog dezelfde diensten kon verlenen. Dat heeft me gedurende drie jaar een serieus omzetverlies gekost.” Marc Goossens raamt zijn morele schade op 10.000 euro en de materiële op 75.000 euro.

Ook de Duitse Stern-journalist Hans-Martin Tillack, die in Brussel actief is, heeft een nieuwe klacht tegen België klaarliggen. Hij onderging vorig jaar huiszoekingen en inbeslagnemingen in het kader van een conflict met de Europese Commissie, dit na een artikelenreeks over frauduleuze toestanden bij de EU. Het initiatief voor de huiszoekingen ging uit van de Europese anti-fraudedienst Olaf, en die was door Tillack voor het Europese Hof voor de Mensenrechten gedagvaard. Maar dat Hof heeft vorige week de verantwoordelijkheid voor de huiszoekingen bij de Belgische justitie gelegd, en dus richten Tillack en de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) hun pijlen nu op haar.

Pol Deltour

 

Onze partners