“Onze enquête dateert van voor de in december aangekondigde crisissaneringen”, zegt professor in de klinische psychologie Elke Van Hoof, die aan het onderzoek meewerkte. “Het is dan ook goed mogelijk dat de cijfers intussen nog problematischer geworden zijn.”
In vergelijking met andere beroepsgroepen scoren journalisten opvallend hoog. Voor scores die overeenkomen met een klinische burn-out staan ze op de derde plaats (na mantelzorgers en arbeidsgeneesheren). Voor een verhoogd risico op burn-out staan ze op de zesde plaats.
Hier volgt de VVJ-reactie op het onderzoek:
"De mediaverantwoordelijken kunnen het zich vandaag echt niet veroorloven door te gaan met (al dan niet collectieve) ontslagen van journalisten, willen ze de kwaliteit van hun nieuws op peil houden. Nu al is er een groot probleem van negatieve werkstress en burn-out bij de Vlaamse journalisten, en de werklast verspreiden onder nog minder collega’s zou de problemen nog veel erger maken. Als we de kwaliteit van het nieuws op peil willen houden, is elk ontslag van een journalist er een te veel.
Behalve het behoud van de huidige redactiebezettingen, eist de VVJ een correcte toepassing van de arbeidstijdregelingen. De gemiddelde Vlaamse beroepsjournalist klopt werkweken van 50 uur, onder een constante tijdsdruk, en zonder voldoende recuperatiemogelijkheden. Daardoor geraakt de work-life balance al te snel uit evenwicht. Tot slot moet er meer dan ooit werk worden gemaakt van reële bijscholingsmogelijkheden voor journalisten, wat ook weer een rem kan zetten op de veel te hoge frequentie van burn-out in de Vlaamse journalistiek."
Klik hier voor de volledige tekst van het onderzoeksrapport. (pdf)