Overslaan en naar de inhoud gaan

Actua-TV zoekt beloftevolle tv-journalisten

Daarbij gaat het in een aantal gevallen om boeiende journalistieke reportages. Maar tegelijkertijd komt daarbij de vaststelling dat dit werk bijna nooit op het televisiescherm halt en doorgaans verweesd achter blijft in een of andere dossierkast. Precies daar wil Actua-TV iets aan veranderen.

Elke dag van de week zendt Actua-TV één eindwerk uit, gekozen uit de beste inzendingen van de Erasmushogeschool Brussel, de Katholieke Hogeschool in Mechelen, het RITS en Narafi. De selectie wordt gemaakt in functie van drie criteria: journalistieke impact, originaliteit en technische kwaliteit.

Alle inzendingen zijn ook terug te vinden op Actua-TV Digitext, het digitaal tekstsysteem van Actua-TV. Daarop is te lezen welke reportage wanneer wordt uitgezonden, samen met een korte inhoud van de reportage.

In een tweede fase kiest de redactie van Actua-TV uit al de uitzendingen de tien beste reportages, rekening houdend met de genoemde criteria. De tien reportages worden daarna voorgelegd aan een vakkundige jury bestaande uit politici die zich in een vorig leven met journalistiek bezig hielden (Dirk Sterckx, Mark Demesmaeker, Ivo Belet en Johan Persyn). Deze vakkundige jury zal na een grondige beraadslaging en voorzien van gefundeerde argumenten beslissen welke drie reportages het hoogst scoren op de verschillende kwaliteitscriteria.

Begin september worden de winnaars bekend gemaakt en volgt een rondetafelgesprek met hen en de jury. De winnaars kunnen hun nominatie gebruiken in hun CV. Op die manier wil Actua-TV meewerken aan de betere instroom van jonge TV-journalisten in de journalistiek.

Actua-Talent, vanaf 24 juli elke dag van de week op Actua-TV. De volledige programmatie vindt u op actua-TV Digitext en op www.actua.tv. Actua-TV wordt ook via internet verdeeld, via de portalsite van Telenet.

Onze partners