Overslaan en naar de inhoud gaan

Top van VUM-kranten herschikt

Vandermeersch krijgt de eindverantwoordelijkheid voor het redactionele beleid én voor de ‘commerciële positionering’ van de VUM-kranten. Adjunct-hoofdredacteur Sturtewagen schuift op naar het hoofdredacteurschap van De Standaard. Anni van Landeghem (51) blijft er adjunct-hoofdredacteur.

Bij Het Nieuwsblad/De Gentenaar/Het Volk blijft Dirk Remmerie op post als hoofdredacteur, maar zijn co-hoofdredacteur Frank Buyse verlaat het bedrijf. Remmerie krijgt als adjunct-hoofdredactrice Elke Colpaert (35), die tot nu toe adjunct-nieuwschef was bij die krant.

“De raad van bestuur heeft geoordeeld dat in de evolutie van de krantenmarkt het beter is om één algemene hoofdredacteur voor alle krantentitels te hebben, en per titel één hoofdredacteur die de operationele leiding heeft”, licht Dirk Remmerie toe. Daarmee keert de VUM terug naar een situatie die jaren geleden al bestond, met Lou De Clerck als algemene hoofdredacteur van de groep.

Het profiel van zowel Het Nieuwsblad als De Standaard blijft behouden, het is niet de bedoeling dat beide kranten redactioneel meer naar elkaar toe groeien, zegt Remmerie. “De synergie is er alleen om kostenefficiënt met de middelen om te gaan.”

Frank Buyse kijkt nu uit naar een nieuwe uitdaging, zoals dat heet. "De VUM heeft een nieuwe organisatie voor de kranten uitgetekend en binnen die organisatie kan men mij niet de functie geven die ik ambieer. Conclusie is dus dat ik wegga", aldus Buyse in een reactie.

Hij heeft nog geen concrete plannen voor zijn journalistieke toekomst. "Er zijn uiteraard vooraf diverse gesprekken geweest binnen de VUM, maar de beslissing is pas gisteravond genomen. Ik ben dus nog niet aan het rondkijken geweest. Ik mag hopen dat de VUM een appreciatie geeft voor het werk dat Dirk en ik de afgelopen jaren hebben verricht. En dat dit werk ook anderen is opgevallen. Maar er ligt nu een heel wit blad voor mij", voegt hij eraan toe, terwijl hij zijn bureau bij Het Nieuwsblad niet zonder enige emotie aan het opruimen is. (I.D. - foto: Raphaël Demaret, Photo News)

Onze partners