Overslaan en naar de inhoud gaan

Overname De Tijd stelt concentratie in Vlaamse media op scherp

De Raad van Bestuur van Uitgeversbedrijf Tijd besliste donderdagavond laat om exclusieve overnamehandelingen te starten met De Persgroep/Rossel. Verwacht wordt dat de gesprekken al tegen mei zullen uitmonden in een definitief akkoord.

Drie andere uitgeversgroepen visten dus naast het net, in eerste instantie omdat hun overnameprijs een stuk lager uitviel. Het gaat om de VUM, Roularta (in een combine met de Nederlandse uitgever HAL) en Concentra (in een combinatie met het Zweedse consortium Bonnier).

De krant De Tijd is, ondanks een forse gedaantewisseling eind 2003, al enkele jaren op de sukkel. Hoofdaandeelhouder VEV zette de krant in 2001 al in de etalage, maar toen ging de verkoop ondermeer door fel protest van de redactie niet door.

De Persgroep, die eigendom is van de familie Van Thillo en gerund wordt door Christian Van Thillo (43), heeft al de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen in haar portefeuille. Vooral over de toekomst van die laatste titel worden nu vragen gesteld.

Door de overname van De Tijd wordt De Persgroep veruit de belangrijkste krantenuitgever in Vlaanderen. Bovendien heeft Van Thillo ook nog de helft van de VMMa in handen, naast een stevige magazinepoot, Sparta. Dat alles maakt Christian Van Thillo in de ogen van vele waarnemers meer dan ooit tot de 'Vlaamse Berlusconi'. Het blijft overigens nog wachten op wat de Raad voor de Mededinging van de overname van De Tijd door De Persgroep/Rossel zal vinden.
Samen met Rossel bezit De Persgroep bovendien nog L'Echo, de Franstalige tegenvoeter van De Tijd. In het verlengde van de al bestaande reclamesynergie ligt nu ook een redactionele synergie van De Tijd en L'Echo voor de hand.

Van zijn kant is Rossel al eigenaar of aandeelhouder van Le Soir, de krantengroep Sud Presse, Metro, Vlan en RTL. Aan Franstalige kant stelt het probleem van de alsmaar toenemende concentratie zich dus even goed (of slecht...).
Het blijft ook nog wachten op de precieze gevolgen van de overname voor het personeel van De Tijd. Het is verre van uitgesloten dat er een saneringsoperatie op til is.

De overname van De Tijd door De Persgroep komt op het moment dat De Persgroep wilde plannen lijkt te koesteren over een redactionele herstructurering van de titels De Morgen en Het Laatste Nieuws. In het verlengde van de omschakeling naar de nieuwe drukkerij in Lokeren, speelt Kobbegem met het idee van een 'hoofdredactie boven de hoofdredacteurs'. De politici en burgers die bekommerd zijn om het pluralisme in de Vlaamse nieuwsmedia wachten nog drukke tijden.

De journalistenvereniging AVBB/VVJ dringt al veel langer aan op de verplichte invoering van sluitende redactiestatuten in de mediabedrijven, kwestie van de onafhankelijkheid en de kwaliteit van redacties veilig te stellen tegenover de alsmaar grotere macht en invloed van de (steeds mindere...) mediabazen. Maar die laatste zelf blokken de vraag systematisch af, en ook de politieke verantwoordelijken lieten tot dusver na ter zake initiatief te nemen. (foto: Philip Reynaers, Photo News)

Pol Deltour

Onze partners