Overslaan en naar de inhoud gaan

Eurocommissaris Thyssen: “Schijnzelfstandigheid ondergraaft EU-arbeidsnormen”

 

De EFJ heeft mevrouw Thyssen haar bezorgdheid meegedeeld over de toenemende deregulering van economische en sociale werkrelaties in de journalistiek, waardoor een klasse is ontstaan van heel precaire werkkrachten die onvoldoende inkomsten genereert om van de journalistiek te kunnen leven. De delegatie heeft de Eurocommissaris rapporten overhandigd over de kwetsbare situatie van freelancejournalisten in Europa.

 

“Wat u hier beschrijft, kan worden bestempeld als oneigenlijk werk, werk dat onder de radar blijft. Schijnzelfstandigheid is niet in overeenstemming met de EU-arbeidsnormen. Nationale overheden, bevoegd voor arbeid en sociale zekerheid, moeten actie ondernemen om dit te stoppen”, aldus mevrouw Thyssen. “Er is duidelijk een noodzaak om potentiële vormen van schijnzelfstandigheid beter in te schatten en te beoordelen en we zullen op EU-niveau werken om meer getuigenissen en bewijsmateriaal bijeen te brengen.”

 

Ze verwees naar een voorstel van de Commissie dat een Europees platform zal instellen om het zogenaamde ‘undeclared work’ te bestrijden. Dat platform, waarover de Europese Raad en het Parlement momenteel aan het discussiëren zijn, zou diverse nationale instanties samenbrengen om strijd te voeren tegen dat soort ‘oneigenlijk werk’, dat arbeidsvoorwaarden, eerlijke concurrentie en openbare begrotingen in het gedrang brengt.

 

De ontwikkelingen in de media – maar ook in andere sectoren – hebben geleid tot een toename van “afhankelijke zelfstandigen” en “afhankelijke outsourcing”. Mevrouw Thyssen meent dat “samenwerking tussen de lidstaten op dat vlak een verschil kan maken. Ik heb er vertrouwen in dat het voorgestelde Europees platform ter bestrijding van ‘schijnwerk’ zal helpen om het misbruik van schijnzelfstandigen te voorkomen op het niveau van de EU en op nationaal niveau”.

 

Groen boekje

 

Verwijzend naar een eerdere resolutie van het Europees Parlement over ‘atypische werkers’ - dat de nood bevestigt aan een stel kernrechten voor alle werknemers, ongeacht hun werkgelegenheidsstatus, plus een fatsoenlijke sociale bescherming - vertelde de EU-Commissaris de EFJ-delegatie dat ze van plan is te werken aan een ‘groen boekje’ over atypische werkvormen, met als bedoeling de achterdeurtjes in de arbeidswetgeving te sluiten, de opsplitsingen van de arbeidsmarkt te beperken en de transparantie op het vlak van arbeid te bevorderen.

 

Uiteraard verwelkomt de EFJ de strijd van mevrouw Thyssen tegen de ongelijkheid en voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, maar tegelijkertijd wijst de Europese journalistenfederatie op de noodzaak van meer politieke wil om de Europese doelstelling van een sociaal Europa te benadrukken. De EFJ betreurt het gebrek aan sociale dialoog op Europees vlak in de sector van de geschreven pers.

 

“Mijn oordeel dat een gezonde maatschappij een gezonde billijkheid nodig heeft, wordt gedeeld door voorzitter Juncker en vele anderen in de Commissie”, verzekerde mevrouw Thyssen, die haar samenwerking heeft aangeboden om deze onderwerpen aan te kaarten. (I.D.)

Christophe Licoppe/Photo News

Onze partners