Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal gedode journalisten in 2018 toegenomen

De International Federation of Journalists (IFJ) meldt dat er dit jaar 84 journalisten, cameramensen, fixers en technici het leven lieten bij gerichte moorden, bomaanslagen en kruisvuurincidenten. Tien andere mediamedewerkers, die als chauffeur, beveiligingsmedewerker of verkoopmedewerker werkten, kwamen ook om het leven. Bij de 94 slachtoffers zijn er 6 vrouwen. Er waren ook drie arbeidsongevallen met dodelijke afloop.

 

De IFJ-lijst schetst voor 2018 de voortdurende veiligheidscrisis in de journalistiek, met als dieptepunt de wrede moord op Jamal Khashoggi,  de columnist van de Washington Post die op 2 oktober in het Saoedische consulaat in Istanbul werd gedood. Dit was de laatste in een reeks  aanvallen op mediaprofessionals. Voordien veroorzaakten verschillende bomaanslagen in Afghanistan een war zone voor journalisten en blijft de georganiseerde misdaad in Mexico nog steeds slachtoffers onder journalisten maken.

 

"Dit brutale geweld en de totale minachting voor het menselijke leven hebben na een dalende trend van drie jaar het aantal journalistenmoorden weer doen stijgen", aldus IFJ-voorzitter Philippe Leruth. "De IFJ vraagt de leden van de Verenigde Naties nogmaals om op hun Algemene Vergadering het verdrag inzake de veiligheid en bescherming van journalisten goed te keuren. Dit verdrag, gesteund door de volledige beroepsgroep, is een concreet antwoord op alle ongestrafte misdaden tegen journalisten". Een andere zorgwekkende trend is het feit dat de lijst vijf medewerkers van de Capital Gazette bevat, een dagblad uit Annapolis, Maryland (VS). De medewerkers werden er neergeschoten door iemand die een smaadzaak tegen het dagblad had verloren. De politie omschreef dit als een 'opzettelijke aanval'.

 

Volgens de IFJ-lijst leidden in 2018 gewapende conflicten en extremisme tot de meeste moorden op journalisten in landen als Afghanistan, Syrië en Jemen, terwijl er een sterke daling van het geweld tegen journalisten in Irak werd vastgesteld sinds gewapende groepen er terrein verloren. Ook andere factoren dragen bij, zoals de toenemende intolerantie voor onafhankelijke verslaggeving, populisme, corruptie, criminaliteit en de afbraak van de openbare orde in bijvoorbeeld in India, Pakistan en de Filippijnen. Hierdoor worden er meer journalisten gedood tijdens hun werk in die steden en landen dan wanneer zij verslag uitbrengen in gewapende zones.

 

"De lijst toont aan dat de veiligheid van journalisten ongrijpbaar blijft zolang landen die de wet zouden moeten handhaven, verlamd blijven door corruptie en incompetentie ten overstaan van een niet aflatende aanval op de journalistiek. Zij nemen het recht van journalisten op fysieke veiligheid en op een geïnformeerd openbaar debat in een democratie niet in acht", zegt IFJ-secretaris-generaal Anthony Bellanger.

 

Azië en de gebieden in de Stille Oceaan hebben met 32 het hoogste aantal doden op hun conto, gevolgd door Noord- en Zuid-Amerika met 27 en het Midden-Oosten en de Arabische wereld met 20. Afrika telt er 11 en Europa 4. Dit zijn de 94 gerichte moorden, bomaanslagen en kruisvuurmoorden. Voorts kwamen er nog 3 personen om bij ongevallen en natuurrampen, wat het totaal op 97 brengt.

Bron: IFJ

Foto: © Mohammed Mosteghanemi (Kcs Presse/Photo News)

 

Onze partners