Op zaterdag 8 oktober wordt op twintig plaatsen wereldwijd actie gevoerd voor de vrijlating van Julian Assange, de man die in de jaren 2010-2011 via WikiLeaks honderdduizenden documenten lekte over oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan.
In Londen zullen die dag 3.600 mensen een menselijke ketting vormen rond het parlementsgebouw. Menselijke kettingen zijn ook gepland in Melbourne en het Nieuw-Zeelandse Wellington. In Parijs wordt actie gevoerd aan het standbeeld van de Vrijheid en in Washington DC aan het departement van Justitie. In Mexico stad is er een betoging gepland van de ambassade van het VK naar die van de VS. Ook in Toronto, Pretoria, Hamburg, Berlijn en San Francisco staan er acties op stapel.
De campagne wordt gesteund door lokale journalistenverenigingen. Ook de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de mondiale koepelorganisatie IFJ zegden hun steun toe. De IFJ zegt zeer bezorgd te zijn over de impact van Assange’s gevangenschap op de persvrijheid en de rechten van journalisten in het algemeen. De organisatie roept de VS-regering dan ook op om alle klachten tegen Assange te laten vallen. Tegelijk protesteert ze opnieuw tegen de beslissing van de voormalige Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel om Assange uit te leveren aan de VS. Tegen dat besluit tekenden de advocaten van Assange wel beroep aan bij het High Court.
In de VS lopen rechtszaken tegen Assange wegens het lekken van staatsgeheime overheidsdocumenten. De Federal Grand Jury van Virginia (VS) kloeg de man in maart 2018 aan voor computerfraude en in mei 2019 voor 17 overtredingen van de ‘Espionage Act’. Voor die beschuldigingen riskeert hij liefst 175 jaar cel.
In 2012 ging Assange schuilen voor het Britse gerecht in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Toch werd hij daar in 2019 gearresteerd nadat Ecuador zijn asielstatus had opgeheven. De Britse justitie sloot Assange vervolgens op wegens schending van de voorwaarden waaronder hij in 2012 was vrijgelaten. Meteen startte de VS de rechtsprocedure op om zijn uitlevering te verkrijgen. Na een reeks rechtszaken liet het Westminister Magistrates Court in april van dit jaar de Britse overheid weten dat Assange effectief kon uitgeleverd worden.
(LV / Foto BelgaImage)