Overslaan en naar de inhoud gaan

Wegwijs in de Antwerpse justitie

Na de geslaagde bijscholingscursus chemie van vorig jaar, is de afdeling Antwerpen-Limburg van de VVJ voornemens dit jaar een soortgelijke cursus te organiseren rond het thema Justitie.
Elke journalist weet wel iets van justitie, en er zijn specialisten die er (bijna) alles van weten.

Heel wat journalisten worden slechts incidenteel met justitiële zaken geconfronteerd, maar moeten dan liefst wel voldoende parate kennis in huis hebben om adequaat te kunnen reageren. We denken aan eindredacteuren, politieke redacteuren, tegenwoordig ook sportjournalisten.

Maar de groep die we vooral op het oog hebben, zijn jongere journalisten voor wie justitie, ook al huist ze in een ‘glazen paleis’, soms een doolhof lijkt. Voor meer ervaren journalisten is het wellicht een goede gelegenheid om op een informele manier met de voordrachtgevers van gedachten te wisselen.

De cursus die wij beogen, omvat voordrachten van een onderzoeksrechter, een parketmagistraat, een persrechter, en topmensen van de federale en lokale recherche, zodat nagenoeg het hele scala van het justitiële apparaat wordt bestreken. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan de vernieuwingen, die de laatste tijd bij justitie zijn of worden doorgevoerd. Het geheel zou drie avonden in beslag nemen. Deelname is gratis.

Voordat wij deze cursus definitief gaan opzetten, zouden wij graag willen weten of er voldoende belangstelling voor bestaat. Daarom vragen wij de journalisten die interesse hebben voor deze cursus, dit voor eind mei kenbaar te maken aan de secretaris van de afdeling:
Aad van Maanen, p/a Antwerps Pershuis, Grote Markt 40, 2000 Antwerpen, tel. 03-230 20 50, e-mail: aadvanmaanen@telenet.be

Onze partners