Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom de journalisten van L'Avenir staken

 

De redactie van L'Avenir legde op 14 februari 2019 het werk neer, zodat er daags nadien geen krant verscheen. De journalisten voerden ook actie op het Salon des mandataires, waar de Waalse regering bijeen was. Zestig journalisten van L'Avenir maakten er de vele lokale politieke vertegenwoordigers bewust van hun situatie. De overgrote meerderheid van de Waalse politici zegt zich achter de eisen van de redactie te scharen.

Het conflict is de laatste dagen verhevigd. Het management van L'Avenir besliste nu toch om over te gaan tot naakte ontslagen, die bovendien enkel journalisten treffen. Nochtans sloot het sociaal plan van december, waarmee het personeel instemde, gedwongen ontslagen uit en bevatte het enkel vrijwillige uittredingen en vervroegd pensioen. In extremis blijkt er nu toch een clausule in het sociaal plan te zijn geslopen die het management zou toelaten naakte ontslagen op redacties door te voeren.

Veel journalisten bij L'Avenir bevinden zich in kwetsbare posities: zij die schreven over Publifin, Nethys of Moreau; zij die in opstand kwamen tegen Philippe Lawson, de door de aandeelhouder geparachuteerde directeur van de redacties; zij die in het parlement de inertie en het amateurisme van hun aandeelhouder aan de kaak hebben gesteld... Voor de aandeelhouder staan er genoeg ongewenste personen op hun zwarte lijst.

De lonen en arbeidsvoorwaarden van de journalisten van Éditions de l'Avenir worden in theorie geregeld door een cao van 2017 tussen de directie en de AJP (zustervereniging van de VVJ). Deze overeenkomst bevat ook bepalingen over de beëindiging van arbeidsovereenkomsten. Tijdens de onderhandelingen over het herstructureringsplan werden deze bepalingen ofwel genegeerd, ofwel à la carte toegepast. Daardoor hebben uiteindelijk slechts minder dan 10 journalisten zich opgegeven voor vrijwillig vertrek. De financiële verliezen als gevolg van de contractbreuk bleken voor hen te groot. De AJP probeerde de arbeidscontracten alsnog te doen naleven, maar zonder succes. Vandaar de staking en andere acties.

Toch blijft een oplossing mogelijk. Zowat vijftien journalisten zijn, naast de tien eerder bekende, bereid vrijwillig te vertrekken als de AJP-conventies worden nageleefd. De bal ligt nu in het kamp van het management. De AJP heeft alvast formeel gewaarschuwd voor elk gericht ontslag van haar mandatarissen of redactievertegenwoordigers. Toch blijft de vrees reëel dat de aandeelhouder via ontslagen op staande voet uit is op een 'grote schoonmaak' op de redacties.

Foto: Belga

 

Onze partners