Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ verwelkomt persmedewerkers in 2006

Duidelijkheid voorop. De VVJ richt zich tot persmedewerkers verbonden aan de algemene nieuwsmedia. Het gaat dus om dezelfde media als die waarvoor beroepsjournalisten werken, niet om belangengebonden of gesloten nieuwskanalen dus. De Erkenningscommissie voor Beroepsjournalisten hanteert intussen wel een vrij ruime definitie van ‘algemene informatiemedia’, en rekent daaronder alles wat vrij in de krantenkiosken en op de kabel beschikbaar is.

Voor journalisten die in hoofdberoep voor de algemene nieuwsmedia werken werkte de wetgever in 1963 al een officieel statuut uit: dat van beroepsjournalist. Traditioneel bekommerde de AVBB/VVJ zich uitsluitend om deze erkende beroepsjournalisten, en de uitbreiding van de VVJ richting persmedewerkers is dan ook een belangrijke stap in de geschiedenis van de vereniging. Achtereenvolgens de Raad van Bestuur en een statutaire algemene vergadering van de VVJ keurden de doorbraak afgelopen jaar goed. Meer dan een argument bracht de VVJ-leden hiertoe (zie kaderstuk).

Persmedewerkers die lid willen worden van de VVJ betalen 60 euro per jaar (beroepsjournalisten betalen 105 euro, stagiairs 70 euro). In ruil daarvoor kunnen ze een beroep doen op de service van het VVJ-secretariaat en op de informatiekanalen van de vereniging (zie verder).
Officiële persdocumenten krijgen de persmedewerkers voor de duidelijkheid niét. En ook de hieraan verbonden materiële voordelen (zoals toegangsfaciliteiten en prijskortingen bij het openbaar vervoer) zijn voor hen niet weggelegd. Een VVJ-lidkaart 2006 wordt wel gegeven. En als VVJ-lid kunnen de persmedewerkers deelnemen aan algemene ledenvergaderingen, zij het zonder stemrecht (dat aan de beroepsjournalisten voorbehouden blijft).

Beroepsjournalisten blijven met andere woorden de ‘core business’ uitmaken van de VVJ/AVBB. Het gaat dan ook om journalisten die voor hun hoofdinkomen afhankelijk zijn van journalistiek. Bovendien mogen zij, om erkend te worden en blijven, geen commerciële nevenactiviteiten ontplooien. De wet van 30 december 1963 stelde deze erkenningsvoorwaarde in om de professionele en intellectuele onafhankelijkheid van de beroepsjournalisten te waarborgen. Wat ook verantwoordt waarom zij – en niemand anders – bepaalde voordelen en faciliteiten krijgen. Officiële persdocumenten bijvoorbeeld, maar ook sociale tegemoetkomingen en enkele materiële voordelen.

Het lidmaatschap als persmedewerker vormt overigens geen aanloop naar een erkenning als beroepsjournalist, zoals dat wel voor het stagiairsstatuut geldt. Als persmedewerker is men nu eenmaal niet in hoofdberoep journalistiek bezig, wat een erkenningsvoorwaarde vormt voor zowel stagiairs als beroepsjournalisten (die respectievelijk drie maanden en twee jaar journalistieke hoofdactiviteiten moeten kunnen bewijzen).

En nog dit. De persmedewerkers worden alleen lid van de Vlaamse VVJ, niet van de federale AVBB. Ook dat is een verschil met de erkende beroepsjournalisten en stagiairs die automatisch van de Vlaamse én de Belgische beroepsunie lid zijn.

Persmedewerkers van algemene nieuwsmedia die VVJ-lid willen worden, dienen een aanvraagformulier in te vullen dat op de verenigingssite www.journalist.chilli te vinden is. Daarin moeten ze hun journalistieke activiteiten omschrijven en staven. Tevens moeten ze hun opdrachtgever of hoofdredacteur laten bevestigen dat ze voor het betreffende medium corresponderen. Ook twee erkende beroepsjournalisten moeten het aanvraagformulier ondertekenen. De persmedewerkers erkennen door hun handtekening de bestaande deontologische codes en het gezag van de Raad voor de Journalistiek.
De Raad van Bestuur onderzoekt op zijn maandelijkse vergaderingen de kandidaturen. Het lidmaatschap wordt toegekend per kalenderjaar, wat betekent dat persmedewerkers tegen elk jaareinde een nieuwe aanvraag moeten indienen.

WAAROM PERSMEDEWERKERS VANAF 2006 LID KUNNEN WORDEN VAN DE VVJ

 De nieuwsmedia werken even goed met losse medewerkers als met vaste beroepsjournalisten samen, en dat fenomeen is de voorbije jaren alleen maar in belang toegenomen. Denk aan de talloze correspondenten voor lokale, sport- en culturele berichtgeving.
 De betrokken groep zit in grote mate met dezelfde vragen en problemen als beroepsjournalisten. Veel van die vragen komen nu al op het VVJ-secretariaat toe. Het gaat dan om problemen rond het statuut van de freelancer, vergoedingen, mediarecht en juridische aansprakelijkheid, deontologie…
 Het betrekken van de groep persmedewerkers bij de vereniging moet toelaten collectief een vuist te maken rond behoorlijke vergoedings- en werkvoorwaarden. Het heeft geen enkele zin om met de mediaverantwoordelijken afspraken te maken voor beroepsjournalisten als die bazen daar voor de losse medewerkers toch systematisch onder gaan.
 Het opnemen van de persmedewerkers in de vereniging laat ook een verdere stroomlijning toe op het vlak van deontologie, aangezien de nieuwe leden (zoals de beroepsjournalisten) de deontologische codes en de werking van de Raad voor de Journalistiek erkennen.
 De VJPP, beroepsvereniging van de journalisten verbonden aan de ‘periodieke’ (gespecialiseerde) pers, werkt al langer met de twee categorieën van journalisten. Ook de Belgische Sportpersbond kent een categorie ‘sportmedewerkers’ (niet-beroepsjournalisten). De Nederlandse NVJ kent naast de gewone leden/journalisten in hoofdberoep ook de categorieën ‘parttime leden’ en ‘buitengewone leden’ (onder wie startende freelancers).
 Tot slot wordt van politieke zijde sinds enige tijd aangedrongen op meer aandacht voor de persmedewerkers. Een CD&V-voorstel van begin 2004 beoogt zelfs een wettelijke erkenning voor de ‘journalisten in bijberoep’. Het nieuwe VVJ-initiatief maakt dit wettelijk ingrijpen omzeggens overbodig.

DE VOORDELEN VAN EEN VVJ-LIDMAATSCHAP VOOR PERSMEDEWERKERS
(60 euro/jaar)

 Service van het secretariaat
Met alle vragen van administratieve, sociale, juridische of deontologische aard kan u terecht op het secretariaat. Dit omvat een nationaal secretaris/jurist, een adviseur voor de freelancers en twee administratieve krachten.
 Gepaste aandacht voor freelancers
De VVJ heeft een speciale adviseur voor freelancers in dienst. U ontvangt tevens een exemplaar van het Vademecum voor Zelfstandige Journalisten dat in 2006 verschijnt.
 Beroepsaansprakelijkheid
Mogelijkheid tot het intekenen op de nieuwe collectieve polis beroepsaansprakelijkheid die de AVBB voor zijn leden zal afsluiten.
 Publicaties
U ontvangt het maandblad De Journalist (48 euro per jaar voor niet-leden), de Journalistenagenda 2006, en u krijgt toegang tot de verenigingssite www.journalist.chilli.
 Belangenbehartiging, solidariteit
Uw lidmaatschap maakt het de VVJ mogelijk blijvend op te komen voor betere werkvoorwaarden voor journalisten.

ALLE INFORMATIE OVER HET NIEUWE LIDMAATSCHAP VOOR PERSMEDEWERKERS VINDT U OOK OP WWW.JOURNALIST.BE
DOWNLOAD DAAR OOK HET AANVRAAGFORMULIER !

VVJ/AVBB
Résidence Palace – blok C – lokaal 2232
Wetstraat 155, 1040 Brussel
Tel. 02/235.22.70 – Fax 02/235.22.72
www.journalist.chilli - info@journalist.be
Bank 210-0319706-46

Pol Deltour
Nationaal secretaris VVJ

Onze partners