In totaal waren er 236 inzendingen voor de Dexia persprijzen, die dit jaar voor de 43ste keer werden uitgereikt. Een jury van vakmensen uit de media selecteerde 29 genomineerden, verdeeld over tien categorieën. Uiteindelijk mochten dus tien winaars met 2.000 euro (3.000 euro voor de financieel-economische pers) naar huis.
In het Plaza-hotel in Brussel praatten Fabienne Vande Meerssche en Luc Hanegreefs de diverse categorieën aan elkaar. Via een korte video stelde elke genomineerde zijn of haar werk voor, waarna telkens snel de winnaar bekend werd gemaakt.
Bij de fotopers dongen 25 fotografen met 85 foto’s naar de prijs. Die ging uiteindelijk naar Tim Dirven, voor een reportage van Kongolese rellen in de Wetstraat, gepubliceerd in De Morgen. Andere laureaten waren Roger Job (La Libre Match) en Luc Gees (Isel Magazine).
Bij de Vlaamse schrijvende pers waren er 88 inzendingen en ging de eindstrijd tussen Peter-Jan Bogaert (De Morgen), met een pakkend verhaal over zelfdoding, Guy Fransen (De Standaard) met het verhaal over het poortenbedrijf Feryn, dat de problematiek van werkgelegenheid voor allochtonen scherp stelde en het duo Jan Hauspie-Christian Vandenabeele, dat in Sport/Voetbalmagazine de gokavonturen van de Chinees Zhe Yun He in de Belgische en Finse voetbalwereld schetste. “De lont aan het kruitvat”, vond de jury.
De Franstalige schrijvende pers had 33 kandidaturen opgeleverd. Genomineerd waren Hermine Bokhorst (Elle Belgique), met een portret van vrouwen, Pierre Gilissen (La Libre Belgique), met een reportage over het sociologisch profiel van Vlamingen, en Philippe Engels (Le Vif-L’Express), die het uiteindelijk haalde met een opgemerkte reportage over Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS) en diens relatie met de zakenman Robert Wagner, die dankzij Van Cau voorkennis zou hebben gehad van vastgoedoperaties. Na de reportage trad Van Cau af als Waals minister-president en diende hij een klacht in tegen Le Vif/L'Express wegens laster en eerroof.
Bij de Franstalige radio haalde David Lallemand (RTBF) het met een verhaal over de jongeren in de Waalse en Brusselse banlieus, naar aanleiding van de rellen in Frankrijk. Andere genomineerden waren de duo's Tanguy Dumortier-Philippe Vanderbeck (RTBF) en Andrée Vande Steene-Anne-Carole Saverne (RTBF).
De Vlaamse radiopers had 16 inzendingen opgeleverd, waarvan drie VRT-producties waren genomineerd: Tom Gernaey (Studio Brussel) met een reportage over twaalf Belgische jongeren die een week in Indonesië gingen logeren bij mensen die eenzelfde job als zij hadden, Isabel Voets (Radio 1 – Alaska) met een verhaal over drie mensen die in coma hadden gelegen en het duo Annick Lesage-Dries Geusens (Radio 1 – Alaska), dat het haalde met het verhaal van Marie-Claire, een vrouw van 36, die al acht jaar is vermist. “Een uitzending als een thriller”, vond de jury. “Ik werd gaandeweg zelf helemaal overstuur door het verhaal. En mijn ultieme droom is dat Marie-Claire alsnog ergens opduikt”, commentarieerde Lesage bij de prijsuitreiking.
De prijs voor de Duitstalige pers ging naar Patrick Bildstein (Grenz Echo), met een verhaal over sport voor gehandicapten. Andere genomineerden waren Andreas Cremer (BRF) en Werner Keutgen (Grenz Echo).
Voor de Vlaamse televisiepers waren er 21 inzendingen, met als drie genomineerden: Rudi Vranckx-Mark De Visscher (VRT Canvas – Panorama) voor ‘Terreur.be’, Ariane Mertens-Jos Coulommier (VRT – Canvas) voor ‘De ontsnapping van Dutroux’ en Lode Desmet voor ‘Heysel ’85 – Requiem for a Cup Final’. Het was deze laatste productie – van Periscoop Producties – die het haalde. Het gaat om een evocatie van het Heizeldrama in 1985, waar 38 doden vielen, gezien door de ogen van mensen die het van nabij hebben beleefd. De productie heeft 800.000 euro gekost, en is een samenwerking van onder meer VRT, RTBF, VPRO en SBS Australia. VRT en RTBF hebben ongeveer 140.000 euro geïnvesteerd, waar bovenop nog 98.000 euro van het Vlaams Audiovisueel Fonds kwam.
Bij de Franstalige televisie ging de prijs naar Georges Huercano-Hidalgo (RTBF), voor een reportage over de onterechte beschuldigingen in de pedofiliezaak van het Noord-Franse Outreau. Andere genomineerden: Chantal Notté (No Télé) met het verhaal van een fanfare en David Oxley (RTL), ook met een reportage over het Heizeldrama.
De prijs voor de financieel-economische pers (17 inzendingen) ging aan Vlaamse kant naar het duo Christof Vanschoubroek-Steven Samyn (De Standaard), voor zijn serie ‘Achter de schermen van de fiscus’. “De eerste keer dat we iets krijgen van een bank”, zei Samyn gevat bij de uitreiking. Andere genomineerden waren Hans Brockmans (Trends), voor een werk over advocaten voor het bedrijfsleven en Jeroen Lissens (De Tijd) voor een serie over Belgische ondernemers in Oost-Europa.
Bij de Franstalige financieel-economische pers kreeg Nathalie Van Ypersele (Tendances) de prijs voor haar onthulling van de manier waarop Etienne Davignon de chef van SN Brussels Airlines, Rob Kuijpers, heeft uitgeschakeld. Er was maar één andere genomineerde: Sandrine Vandendooren (La Libre Entreprise). (I.D. - foto: Tanguy Jockmans, Photo News)