Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitgevers trachten nieuw fiscaal voordeel auteursrechten in te pikken

Sommige uitgevers, en La Libre Belgique heeft de spits afgebeten, delen hun medewerkers mee dat zij de normale vergoedingen, die vroeger als beroepsinkomsten aan de fiscus werden aangegeven, gedeeltelijk of zelfs volledig herkwalificeren als auteursrechten. De Brusselse krant stelt zelfs voor om de tarieven verminderen, wat toch gecompenseerd zou worden door het nieuwe gunstregime en zodat de inkomsten dus netto gelijk blijven... Met andere woorden: de uitgever pakt het voordeel, niet de auteur. Die laatste riskeert bovendien ook nog eens torenhoge claims van de fiscus en de sociale zekerheid, want het voorstel van de uitgevers is onwettig.

In een op 9 december in het Belgisch Staatsblad verschenen advies, ondertekend door minister van Financiën Didier Reynders, is duidelijk vermeld dat auteursrechten die voor de maatregel in aanmerking komen alleen die vergoedingen zijn die voortvloeien uit de publicatie, het hergebruik van de geleverde werken, of de wettelijke licenties zoals reprografie, thuiskopie en leenrecht. Er wordt duidelijk gezegd dat een herkwalificatie van beroepsinkomsten – de vergoeding voor geleverde prestaties – naar auteursrechten niet zal aanvaard worden. Niet alleen de fiscus, maar ook de sociale zekerheid zal dit afwijzen en bij de auteur aankloppen.

Voor auteurs met een bediendenstatuut is de zaak duidelijk: hun vergoeding voor het vervaardigen van tekst, illustratie of ander materiaal bestemd voor publicatie, wordt altijd als loon beschouwd. En op het volledige loon worden de sociale bijdragen berekend. Maar het meest onder druk staan de zelfstandige auteurs, die in een zwakkere positie staan, de nieuwe wetgeving onvoldoende kennen, daardoor de risico’s niet kunnen inschatten en verleid worden door het idee van een eenvoudige en lage fiscaliteit.

Iedereen die om het even welk nieuw voorstel krijgt voor de betaling van zijn auteursrechten, wordt verzocht dit door te spelen aan zijn auteursverenging of zijn beroepsorganisatie via de onderstaande contactpersonen. Zo kunnen we de gepaste inventaris maken en instaan voor een collectieve aanpak van de problemen.

--------------------------------

Frans Wauters, Journalisten Auteursrechten Maatschappij Jam, Roger Vandendriesschelaan 38 1150 Sint Pieters Woluwe. 02 777 08 30 directie@jam.be

Pol Deltour - nationaal secretaris AVBB en VVJ - Résidence Palace, blok C, Wetstraat 155, 1040 Brussel - tel. 02/235.22.70 - e-mail: info@journalist.be

Onze partners