Dink kreeg veel tegenwind omdat hij het debat over de erkenning door Turkije van de Armeense genocide probeerde aan te wakkeren. In 2005 kreeg hij al een voorwaardelijke celstraf van zes maand omdat hij de Turkse identiteit zou geschonden hebben. In september 2006 werd hij weer vervolgd omdat hij in een interview met het persagentschap Reuters over een \"genocide\" sprak tegen de Armeniërs. Hij riskeerde een celstraf van drie jaar.
De Turkse premier Tayyip Erdogan sprak over \"een aanslag op ons allemaal als natie\" en als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Andere partijleiders en Turkse journalisten reageerden geschokt. Vrijdagavond hebben duizenden mensen in Istanbul geprotesteerd tegen de moord op de journalist. In Armenië komt er kritiek op de Turkse veiligheidsdiensten, die zouden verzuimd hebben om Dink te beschermen.
Reporters Without Borders laat in een mededeling weten diep geschokt te zijn door de moord op Dink. \"Deze moord zal al wie de vrijheid van meningsuiting in Turkije en elders verdedigen, verstoren en verontrusten. De Turkse overheid moet de extreme ernst van deze misdaad begrijpen en een grondig onderzoek voeren zodat de verantwoordelijken geïdentificeerd worden\", zegt RSF. \"Dit wordt een heel belangrijke test voor een land dat hoopt lid te worden van de Europese Unie. Niemand zou begrijpen indien Turkije zou falen om duidelijkheid te brengen in deze tragedie\".
De Turkse politie heeft onderrtussen beeldmateriaal vrijgegeven van de vermoedelijke dader van de moord op Dink. (foto: AGOS Gazetesi)