Overslaan en naar de inhoud gaan

Spoedbehandeling in Kamer voor gerechtelijke publicatieverboden tegen pers

Het gaat om de volksvertegenwoordigers Thierry Giet (PS), Christian Brotcorne (cdH) en Valérie Déom (PS). Hun wetsvoorstel houdt voor rechters de mogelijkheid in om in kort geding  publicaties of foto's te verbieden die 'het vermoeden van onschuld kunnen schenden', wat dat ook moge inhouden.

Volgens het oorspronkelijke wetsvoorstel zou de rechter ook een publicatieverbod kunnen uitspreken voor berichtgeving over personen die sinds meer dan zes maanden werden veroordeeld (!), dit op basis van hun 'recht op vergetelheid'. Maar na kritiek van diverse andere kamerleden lijkt alvast dit onderdeel maar weinig kans te maken.

Op dit ogenblik zijn gerechtelijke publicatieverboden niet mogelijk omdat ze als overheidscensuur worden gezien - iets wat de Grondwet in artikel 25 uitsluit. Dat belet niet dat slachtoffers van onrechtmatige journalistiek wel steeds achteraf volledige schadeloosstelling kunnen verkrijgen. De goedkeuring van dit wetsvoorstel zou betekenen dat we in een heel wat repressiever persklimaat terecht komen.

Na de bespreking van woensdag jl. besliste de Kamercommissie voor Justitie om hoorzittingen te organiseren over het wetsvoorstel, in de eerste plaats met de AVBB en met de kortgedingrechters.

De AVBB vraagt alle journalisten om grote waakzaamheid in dit dossier.

(PD)

Foto: dekamer.be

Hieronder link naar de tekst van het wetsvoorstel:

Onze partners