De theaterzaal Box van de KVS in Brussel bleek donderdag te klein om iedereen plaats te geven die naar de meeting van VVJ en vakbonden was afgezakt. De manifestatie ging onder de ordewoorden 'Voor een overwogen en respectvolle aanpak van de mediacrisis' en 'Voor een behoud van de kwaliteit van het nieuws.'
VVJ-voorzitter Marc Van de Looverbosch stelde vast dat er op de werkvloeren een grote solidariteit heerst voor de ontslagen en bedreigde werknemers. "Maar journalisten en andere personeelsleden zijn dan ook collega's van elkaar, de concurrentie zit aan de top, bij de managers en marketeers."
Steven Samyn, VVJ-delegee bij De Standaard, bestempelde het aangekondigde collectief ontslag van 60 mensen bij Corelio als "een ontslagronde te veel". "We moeten almaar meer doen met steeds minder mensen. Bovendien verdwijnt met de oudere journalisten nog maar eens een deel van het geheugen van de krant."
De schrijnende manier waarop Corelio 35 freelance persfotografen opzij zette, werd uit de doeken gedaan door Johan Van Cutsem, een van de getroffenen. Van de hoofdredactie moeten regionale redacteuren nu met een digitaal fototoestel de straat op om zelf beelden te maken van het nieuws.
Bert Bultinck, voorzitter van de redactieraad van De Morgen, wees erop dat het door De Persgroep beoogde collectief ontslag van 26 mensen de krant in haar essentie treft. "De kwaliteit en onafhankelijkheid van onze titel staan op het spel." Een metersbreed spandoek met 'De Morgen. Onafhankelijk bloedbad' op zette de analyse kracht bij. Na de meeting trokken manifestanten nog naar het gebouw waar de redactie van De Morgen resideert, even verderop in de Arduinkaai, om er hun solidariteit met de zwaar bedreigde krant te tonen. In de marge van de meeting raakte overigens bekend dat de directie na de cultuurberichtgeving nu ook de eigen persfotografie op de nieuwspagina's wil terugschroeven. Opnieuw gaat het om een van de sterke punten van De Morgen waar nu een streep door getrokken wordt.
Lode Verschingel, vrijgestelde van LBC, beaamde dat de concurrentie in de mediasector vandaag veel te sterk aan het doorschieten is. "De kwaliteit en het pluralisme van de media schieten daarbij in." Verschingel wees ook op de toename van de werkdruk door de vermenging van functies en rollen.
VRT-vakbondsman Luc Vandenhoeck ging op dezelfde lijn door. "Spijtig genoeg roept vandaag zelfs de openbare omroep de crisis in om te snijden in het personeel." Bij de VRT worden op termijn 150 mensen niet vervangen.
Pol Deltour, nationaal secretaris VVJ, riep alle Vlaamse mediabazen op om nog eens goed hun rekeningen te maken en daarbij ook rekening te houden met de mogelijkheid dat de reclamebestedingen in 2009 al snel weer kunnen opveren. "De eventuele conjunctuurdip die er dan is moeten de mediahuizen maar uitzweten met behulp van de royale miljoenenwinsten die ze de voorbije jaren hebben geboekt." Aan de overheid werd nogmaals gevraagd haar steunbeleid voor de pers strikter te koppelen aan voorwaarden die rechtstreeks de bezetting van redacties en de werkvoorwaarden van het personeel ten goede komen.