Computer Assisted Reporting (CAR) of het gebruik van informatietechnologie in de nieuwsgaring krijgt weinig aandacht in Vlaanderen en Nederland, en daar willen de auteurs verandering in brengen. Ze spitsen de aandacht toe op het gebruik van eenvoudige statistische methoden aan de hand van spreadsheetprogramma's en technieken ontleend aan de sociale wetenschappen.
Door cijfergegevens op een systematische wijze te analyseren, ontdek je niet zelden opmerkelijke feiten die in een journalistiek verhaal gegoten mooie primeurs opleveren.
Data-analyse is slechts één van de onderzoekstechnieken die onder de noemer CAR vallen. Andere CAR-instrumenten zijn: zoeken via on-line-bronnen, gegevens beheren via database managers en gegevens verwerken via professionele statistische programma's of geografische informatiesystemen ( G.I.S.).
Journalisten die het wetenschappelijk denken niet integreren in hun dagelijkse job, lopen het risico te blijven hangen in oppervlakkige verhalen zonder ooit de feitelijke gronden en verbanden te doorzien. Statistiek is onontbeerlijk geworden voor een goed bestuur van land, provincie en stad. Wie als journalist dit bestuur wil controleren of confronteren, moet daarom eerst leren om statistisch te redeneren.