Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook op redacties is geen plaats voor seksuele intimidatie

De zaak-PVDD: ook op redacties is geen plaats voor seksuele intimidatie

Net zoals op geen enkele werkvloer of andere plaats, kan er op de redactie van een niewsmedium sprake zijn van ongewenste seksuele handelingen.

Dat geldt zo mogelijk nog meer wanneer die handelingen uitgaan van een hiërarchisch meerdere, en intimiteiten overgaan in intimidatie.

De VVJ veroordeelt scherp het ontoelaatbare gedrag ten aanzien van vrouwelijke collega's op de redacties van Het Nieuwsblad en (het intussen opgedoekte internetproject) Café Belge, zoals dat nu door verschillende van hen wordt toegeschreven aan voormalig hoofdredacteur Pol Van Den Driessche.

Uitgever VUM, nu Corelio, had weliswaar een vertrouwenspersoon aangesteld voor de behandeling van dergelijke klachten, maar dit kon de problemen in kwestie blijkbaar niet verhinderen. De VVJ vraagt Corelio dan ook de betreffende klachtenprocedure te optimaliseren.

In het algemeen vraagt de VVJ slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag, ook op redacties, dit zo snel mogelijk te melden bij bevoegde personen. Tevens rekent ze erop dat wie dit doet, op geen enkele manier voor de moed om dit te doen wordt afgestraft.

De Raad van Bestuur van de VVJ - 19 april 2012

Onze partners