Hoe optimaliseer ik mijn zoekopdrachten op Google? Wie heeft mijn persfoto’s gepikt online? Hoe kan ik de massa data die ik heb visualiseren? Talloze apps kunnen het werk van journalisten vandaag lichter maken. De Nederlandse journalist Jerry Vermanen bundelde de interessantste voor de recente VVOJ-conferentie van 26 november. #vvoj2020 Charlotte Michils (Foto: Yui Mok/Empics Entertainment/Photo News)
- Efficiënt zoeken online
Google is wereldwijd de meest gebruikte zoekmachine. De mogelijkheden zijn enorm, maar toch wordt slechts een fractie daarvan gebruikt. Zo kun je met Google zoeken op sites die zelf geen zoekfunctie hebben door als trefwoord 'site:' gevolgd door de url (zonder www) in te voeren. Een handigheidje dat je naar believen kan combineren met de extensie van de bestanden waarin je wil grasduinen. Probeer ook eens pittige trefwoorden als 'vertrouwelijk'.
Misschien wil je wel eens weten hoe De Standaard online eruit zag op 12 augustus 2002? De Wayback Machine is ons collectief geheugen en graast het internet af om foto’s te nemen van sites. De kans is groot dat de historicus in je aan zijn trekken komt.
Je bent druk bezig en ziet in je ooghoek een post om nooit meer te vergeten? Geen probleem, met Archive Today maak je snapshots van webpagina’s die elk moment kunnen worden geüpdatet!
Misschien ben je benieuwd naar de naam of herkomst van een specifiek object. Maak dan kennis met de magie van Google Lens en detecteer. Ook details blijven niet langer verborgen en met een beetje geluk achterhaal je de locatie van de foto.
Of je bent benieuwd wie zoal je fotowerk 'recycleert' online? Met RevEye Reverse Image Search (voor Firefox) scan je het web in geen tijd. Lees hier hoe je kan verdienen aan dat 'recycleren' van je werk.
- Automagisch: laat het internet voor je werken
Je zit midden in een onderzoek maar wil niet elke dag dezelfde zoekopdrachten uitvoeren? Google Alerts doet het voor jou. Resultaten krijg je automatisch in je mailbox.
Wil je op de hoogte worden gehouden van bepaalde updates? Met Visualping of Distill.io kun je je websites naar keuze monitoren.
Beu om tweemaal dezelfde handeling uit te voeren? Gebruik dan IFTTT (If This Then ThaT). Zo kun je instellen dat je tweets automatisch worden doorgepubliceerd op je Facebook of dat elke gemaakte Instagram-foto automatisch naar Dropbox wordt opgeladen. Op e-Procurement worden de Vlaamse overheidsopdrachten gepubliceerd. Wil je op de hoogte blijven van welke overheid wat publiceert, check it out op https://enot.publicprocurement.be/enot-war/searchNotice.do
- Handige trucs voor dataverwerking
Geweldige search gedaan maar geen tijd meer om verder te doen? Gebruik Google Bookmarklets om je zoekopdrachten in Excel te bewaren.
Je wil Excel loslaten op je data maar je data zitten vast in een pdf’je? Geen zorgen, Tabula brengt raad.
- Tips & tricks voor de verwerking van je bestanden en afbeeldingen
Enkele opdrachten voor de boeg die een waaier aan openstaande tabbladen vragen? Werk met Toby.
Automatische transcribeertools werken in het Engels maar nog maar zelden in het Nederlands. oTranscribe helpt je wel om je interviews sneller om te zetten in geschreven tekst.
- Efficiënt tweets bijhouden
Analyseer met Foller.me Twitter-accounts op hun activiteiten en behandelde onderwerpen.
Man or machine? Botometer helpt je achterhalen wie achter het account zit.
- Visualiseer je data
Met Flourish ga je voor visuele perfectie. De keerzijde is dat het iets moeilijker in gebruik is.
- Special: de toolkit van Bellingcat
Nog een razend interessante extra tip: de duizelingwekkende toolkit van het onderzoeksjournalistieke collectief Bellingcat.
Tot slot
Zijn al die tools nu zaligmakend? Toch niet. Veel apps zijn van Google, niet altijd een vriend van de journalistiek. Vaak moet je voor een performantere versie van een app ook betalen. Sommige apps werken bovendien enkel in het Engels of zijn geënt op de situatie in Nederland. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval met de Wobgenerator, een tool van de VVOJ die niet-specialisten moet toelaten makkelijker te WOBben.
Wie toegang wil tot bestuursdocumenten in België, kan hier terecht. Je vindt er ook templates voor openbaarheidsverzoeken.