Overslaan en naar de inhoud gaan

Journalistieke beelden van nucleaire installaties weer toegelaten

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) geeft alle journalisten aangesloten bij de VVJ een collectieve machtiging om beelden van nucleaire installaties te maken en verspreiden in het kader van hun verslaggeving.

 

Even was dat niet mogelijk, omdat een recente wetswijziging elke opname en verspreiding van dergelijke beelden vanaf 28 januari categoriek verbood. Een uitzondering voor journalistieke berichtgeving werd daarbij niet gemaakt. De VVJ tekende meteen verzet aan bij minister van Binnenlandse Zaken Verlinden, die de wetswijziging halsoverkop door het parlement had gehaald.

Volgens de wet kan iemand voor beeldopnames en de publicatie daarvan toch een specifieke machtiging verkrijgen van deze minister. De VVJ diende daarom een collectieve aanvraag tot machtiging in voor al haar leden, waar de minister nu is op ingegaan. Dat gebeurde na een positief van het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle). De regeling is geldig voor 5 jaar.

De machtiging geldt voor alle journalisten die lid zijn van de VVJ, individueel en als deel van een redactie. Ook de nieuwsmedia die door hun toedoen de beelden verspreiden, zijn dus gedekt. Andere journalisten moeten nog steeds individueel de nodige machtiging verkrijgen.

Aan de toelating zijn enkele modaliteiten gekoppeld: geen detailbeelden van de sites, geen zichtbare duidelijke elementen van de beveiliging, geen continue reeks van beelden over een tijdspanne van enkele uren. Bij niet-naleving riskeert de maker of verspreider van het beeld persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld, niet de VVJ. Overigens moet iedereen die luchtbeelden wil maken – al dan niet met drones – nog steeds een specifieke toelating daarvoor verkrijgen.

Het VVJ-secretariaat vraagt verwikkelingen die zich alsnog zouden voordoen te melden.

(PDE)

(Foto BelgaImage)

 

 

Onze partners