Overslaan en naar de inhoud gaan

Huyse klaagt "ruilrelaties" in media aan

"De tactiek van N-VA kan slechts slagen als de berichten door de pers opgepikt en, eventueel, zelfs uitvergroot worden. Momenteel lukt dat vaak, zo te zien. De leveranciers van communautaire boodschappen mogen het geregeld nog eens uitleggen in de krant, in De ochtend op Radio 1 of, beter nog, in een debat in Terzake", schrijft Huyse. "N-VA is vandaag verreweg de interessantste partner voor een dergelijke ruilrelatie."

Huyse kreeg de wind van voor, vooral omdat hij schreef dat de reflex bij de openbare omroep volgens hem sterker aanwezig is dan bij de kranten. "Waar zijn de cijfers, de bewijzen dat de openbare omroep de N-VA achterna loopt? Van een professor mag je dat toch verwachten als hij zoiets poneert", antwoordt VRT-journalist Ivan De Vadder in de krant De Morgen.

"Onjuist en beledigend"

Ook de hoofdredactie van de VRT Nieuwsdienst ontkent de aantijgingen met klem. "Dat journalisten al te mak zouden meelopen in politiek gespin, is onjuist en beledigend", zegt de openbare omroep in een mededeling. "Onze journalisten zijn zich terdege bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en van de invloed die de uitzendingen hebben waaraan zij meewerken. De kwaliteit van de berichtgeving is een dagelijkse topprioriteit en wordt bewaakt door het college van hoofdredacteurs en de deontologische adviesraad. Natuurlijk willen we daarbij ook luisteren naar wat in de maatschappij en in academische middens leeft en het gesprek aangaan".

Kris Hoflack, voorheen hoofdredacteur bij de VRT en nu aan de slag bij VTM, vindt het logisch dat de N-VA meer aandacht krijgt: "De Wever maakt ook veel nieuws en hij doet dat handig. En als ze nieuws maken, krijgen ze zendtijd." Hoflack ontkent dat er ooit deals met partijen gesloten werden.

In een reactie zegt Huyse blij te zijn dat de nieuwsredactie van de VRT publiekelijk het debat aangaat, "iets wat ze zelden of nooit doet." Volgens Huyse doen de Vlaamse kwaliteitskranten dat wel. "Rechtstreeks, door hun journalisten daartoe de gelegenheid te geven of langs de weg van een ombudsman. Onrechtstreeks, door hun opiniebladzijden wagenwijd open te zetten voor buitenstaanders, een formule waarvan er nog geen audiovisuele versie is."

Foto Philip Reynaers/Photo News

Onze partners