Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis kwaliteitskrant op komst in Nederland

Over de krantenoorlog die in Nederland al een tijdje aan de gang is, heeft Paul Depondt, voormalig redacteur van de Volkskrant, een boeiend verslag gebracht in ons maandblad De Journalist dat vandaag, 20 oktober, verschijnt. Maar inherent aan een maandblad is dat je vrij makkelijk door de feiten wordt ingehaald. Uitgerekend vandaag is de melding gekomen dat PCM (uitgever van kwaliteitskranten als NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw) en de zakenman Marcel Boekhoorn mekaar niet meer naar het leven staan om als eerste met een gratis kwaliteitskrant op de proppen te komen. Integendeel, de twee rivalen hebben de handen ineen geslagen en zullen samen die gratis krant uitbrengen. PCM krijgt een participatie van 49%, de Nijmeegse zakenman Boekhoorn neemt 51%.

Bedoeling is dat de nieuwe krant over zes maanden op de markt zal zijn, met een oplage tussen 600.000 en 750.000 exemplaren. De krant moet andere Nederlandse gratis kranten beconcurreren, zoals Spits en Metro.

Zoals Depondt in De Journalist meldt, wordt de hoofdredacteur van het nieuwe blad – waarvan nog geen naam bekend is – Ben Rogmans, ooit redacteur van de Volkskrant, hoofdredacteur van BN/DeStem en laatst nog groepsdirecteur Redactionele Ontwikkeling en Beheer bij de Wegener-kranten (BN/DeStem, De Gelderlander, Provinciale Zeeuwse Courant, Brabants Dagblad, De Stentor, De Twentse Courant Tubantia, Eindhovens Dagblad).

Marcel Boekhoorn is een van de rijkste zakenmannen van Nederland, die vooral een grote slag heeft geslagen bij de verkoop van zijn telecombedrijf Telfort aan KPN. De huidige topman bij PCM, Ton aan de Stegge, werkte vroeger bij Telfort, beide heren kennen elkaar dus goed. Voor Boekhoorn is de nieuwe gratis krant zijn instap in de mediawereld. (I.D.)

Onze partners