In het Plaza-hotel in Brussel zijn donderdagavond voor de 44ste keer de Dexia persprijzen uitgereikt. Die zijn goed voor 2.000 euro voor algemene reportages en 3.000 euro voor financieel-economische reportages. De jury – mensen uit de media – selecteerde uit 226 inzendingen dertig genomineerden, verdeeld over tien categorieën.
Bij de fotopers ging de prijs naar Ludo Mariën (Gazet van Antwerpen), voor zijn pakkende foto’s na de moorden op de kleuter Luna en haar Afrikaanse oppas, door Hans Van Themsche. “Een verbazende reeks van echtheid”, meldde de jury. Andere laureaten waren Bart Dewaele (De Standaard) met een foto van Wilfried Martens in de metro en Yves Herman (Reuters) met een foto van de ontreddering bij de arbeiders van VW-Vorst.
De prijs voor de Vlaamse schrijvende pers heeft een ex aequo opgeleverd, met reportages over eenzelfde thema: asbest. Freelancers Marleen Teugels en Nico Krols leverden onerzoeksjournalistiek in Knack, terwijl Frieda Joris in Het Laatste Nieuws deze thematiek via getuigenissen aan bod liet komen. Andere laureaten waren Peter-Jan Bogaert (De Morgen) met ‘Grote mannen wenen nooit’ en vier De Standaard-journalisten (Inge Ghijs, Johan Rasking, Guy Tegenbos en Guy Fransen) voor ‘Bedrijven bekennen kleur’.
Bij de Vlaamse radiopers ging de prijs naar Geert Spillebeen (Radio 1) met ‘De clochard van Marche-en-Famenne’, een menselijk portret van een clochard die werd vermoord. Andere laureaten waren Joris Vergeyle (VRT – De zomer van De Wandelgangen’) en Koen Wauters met de reeks \'Alsof u er bij was’ (Radio 1 – Journaal).
In de afdeling Vlaamse televisiepers ging, zoals gezegd, de prijs naar ‘Getackeld door de media’, een Panorama-reportage over de Chinees Zheyun Ye en diens medewerker Pietro Allatta. De reportage is het werk van Chris Van den Abeele (vorig jaar al in de prijzen met hetzelfde onderwerp bij de schrijvende pers), Eric Dupain, Tom van de Weghe en Wim Straetmans. De twee andere laureaten waren Sarah De Bisschop (VRT-Canvas) met ‘Engelen’, over een geriatrische afdeling in een ziekenhuis, en Ellen Richardson (VTM-Telefacts) met ‘Nooit meer Zwarte Zondag’, met daarin het beroemde draadloze microfoontje van Vlaams Belang-leider Philip Dewinter.
Bij de Vlaamse financieel-economische pers ging Stefaan Michielsen (De Tijd) voor de derde keer met een prijs aan de haal, deze keer in samenwerking met zijn collega Michaël Sephiha. Zij gaven in een reeks artikelen een goed inzicht in de wereld van ‘private equity’. De andere laureaten: Wim De Preter (De Standaard) met ‘Pioniers in het internet’ en Serge Mampaey (De Tijd) met ‘Dividendkoningen van de beurs’. (I.D.)