België kent een uniek systeem van erkenning van beroepsjournalisten. Zij beschikken over een officieel statuut, waaraan een officiële perskaart en diverse faciliteiten en voordelen vasthangen. Maar de erkenning van deze beroepsjournalisten is in handen van de mediasector zelf, die de wettelijke opdracht heeft te controleren of geïnteresseerde journalisten aan de erkenningsvoorwaarden van professionaliteit en onafhankelijkheid uit de wet van 30 december 1963 voldoen. Concreet is de erkenning in handen van een Erkenningscommissie, die voor de helft uit al erkende beroepsjournalisten en voor de andere helft uit mediadirectieleden bestaat.
Met dit erkenningssysteem was de Belgische wetgever in 1963 haar tijd ver vooruit. Nu de technologische revoluties het omzeggens iedereen mogelijk maken de journalistieke toer op te gaan, dringt zich op het terrein meer dan ooit een selectie op tussen professionele journalisten en anderen. De wet van 1963 beantwoordt hieraan.
Het mandaat van de huidige leden van de Erkenningscommissie loopt van 1 april 2005 tot en met 31 maart 2009.
De VVJ is dan ook op zoek naar in het totaal 12 beroepsjournalisten die vanaf 1 april 2009 in de Erkenningscommissie en de Commissie van Beroep willen zetelen.
Worden specifiek gezocht:
- 4 effectieve leden voor de Erkenningscommissie-eerste-aanleg
- 4 plaatsvervangende leden voor deze commissie
- 2 effectieve leden voor de Commissie van Beroep
- 2 plaatsvervangende leden voor deze commissie
De Erkenningscommissie-eerste-aanleg beraadt zich op maandelijkse bijeenkomsten over de aanvragen tot erkenning of hernieuwing daarvan. De Commissie van Beroep, die wordt voorgezeten door een magistraat, komt samen wanneer daar aanleiding toe is.
Geïnteresseerde beroepsjournalisten worden verzocht hun kandidatuur (met een korte motivering) voor 1 december 2008 in te dienen op het VVJ-secretariaat
- per brief naar VVJ – Residence Palace blok C (lokaal 2232), Wetstraat 155, 1040 Brussel
- of per email naar info@journalist.be.
De Raad van Bestuur van de VVJ zal hierna ten spoedigste de journalistenfracties van de Erkenningscommissies samenstellen, en de gekozenen voor benoeming voordragen aan het staatshoofd. Een Koninklijk Besluit formaliseert de aanstelling. (PD)