Overslaan en naar de inhoud gaan

EFJ laakt EU-ban Russische media

De Europese Federatie van Journalisten (EFJ), waar ook de VVJ/AVBB deel van uitmaakt, verzet zich tegen het EU-uitzendverbod van de Russische staatsmedia Russian Today en Sputnik in de Europese Unie.

Volgens EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen moet het verbod verhinderen dat beide media nog langer ‘toxische en pijnlijke desinformatie’ verspreiden waarmee ze Poetins oorlog in Oekraïne rechtvaardigen.

De EFJ betwist weliswaar dat censuur het aangewezen middel is. Voor EFJ-secretaris-generaal Ricardo Gutiérrez is het beter dergelijke desinformatie te counteren door te wijzen op inhoudelijke fouten, het gebrek aan onafhankelijkheid en de loyauteit aan overheidsbelangen. Het echte antwoord op desinformatie is dan ook het realiseren van een levendig, pluralistisch, professioneel, ethisch en levendig media ecosysteem, dat volledig onafhankelijk is van machthebbers.

De EFJ vreest ook dat de EU-maatregel zal leiden tot een escalatie van dergelijke maatregelen in het wereldwijde medialandschap. Zo verbood Rusland, in reactie op het uitzendverbod van Russian Today in Duitsland, dinsdag de onafhankelijke Dozhd TV en Ekho Moskvy Radio.

Het is ook nog maar de vraag of de Europese Unie bevoegd is voor dergelijke mediaregulering, dan wel of het toekennen of afnemen van uitzendlicenties niet toekomt aan de nationale overheden.

In eigen land heeft Vlaams Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) de Vlaamse mediawaakhond VRM gevraagd om de uitzendingen van Russian Today in Vlaanderen te schrappen. In zijn brief aan de VRM wijst Dalle erop 'dat RT een door de Russische staat gecontroleerde televisiezender is die desinformatie en propaganda verspreidt ter ondersteuning van de Russische strategie in het gewapend conflict in Oekraïne'. De minister vroeg de VRM bovendien ook zijn vraag over te maken aan de regulator van de Franse Gemeenschap.

De kernvraag blijft: censureert de overheid hier (nieuws)media, of sanctioneert ze een land dat onder meer ook (nieuws)media beheert? Afhankelijk van het perspectief kan men de uitzendverboden in kwestie al dan niet als legitiem beschouwen.

(LV)

(foto BelgaImage)

Onze partners