Overslaan en naar de inhoud gaan

Droevige Valentijnsdag voor Bari? en Özge

 

Al één jaar is hij dus preventief gedetineerd, op beschuldiging een staatsgreep in zijn land te hebben willen helpen organiseren. Hij had namelijk enkele artikels geschreven over de zogenaamde ‘Arabische lente’, de revoluties die de inleiding hebben gevormd van de val van enkele dictaturen aan de andere kust van de Middellandse Zee. De speurders vroegen hem of het zijn bedoeling was ook Turkije op stelten te zetten, en zodoende een tussenkomst van het leger uit te lokken.

 

Bari? Terko?lu is één van de ongeveer honderd Turkse journalisten die momenteel zijn geïnterneerd, wat Turkije op het vlak van persvrijheid tot het schurftig schaap van Europa maakt.

 

De Europese en Internationale Federaties van Journalisten verzetten zich continu tegen deze situatie (http://europe.ifj.org/en/pages/turkey-campaign-set-journalists-free ). Op verzoek van de EFJ is de federale AVBB de eerste in Europa geweest die een gedetineerde Turkse journalist – in casu  Bari? Terko?lu – heeft ‘geadopteerd’.

 

Ze steunt Terko?lu,  die inmiddels al een paar keer met zijn collega's voor de rechter is verschenen. Maar die rechter heeft de herhaalde verzoeken om hun vrijlating verworpen, maar intussen nog altijd geen vonnis uitgesproken.

 

U kunt uw boodschap van steun – een alternatieve Valentijnsbrief, zeg maar – posten op zijn Facebook-pagina:  https://www.facebook.com/profile.php?id=683754991. Dat zal voor zowel de journalist als voor zijn echtgenote Özge ongetwijfeld hartverwarmend zijn..

 

Een voorbeeld van zo’n steunboodschap :

 

Dear  Bari? and Özge,

 

 On this sad anniversary of  Bari?' arrest, I want as a Belgian professional journalist ensure you of my total solidarity and my commitment for his release as for all his detained colleagues' release. May you be reunited very soon !

 

met ondertekening

 

Onze partners