De gemiddelde leeftijd van de Vlaamse beroepsjournalist is de voorbije vijf jaar gestegen van 39 naar 42 jaar, in vergelijking met 2003 is het aandeel vrouwelijke journalisten licht gedaald van 30% naar 28%. Bovendien verdienen vrouwen maandelijks ruim 280 euro minder dan hun mannelijke collega's. Journalisten van allochtone afkomst blijven een rariteit: slechts twee respondenten zijn van buiten de Europese Unie.
De gemiddelde anciënniteit is van 11,5 jaar opgelopen tot 15 jaar. Vlaamse beroepsjournalisten werken gemiddeld al 12 jaar voor dezelfde werkgever. Het aantal freelancers is de afgelopen vijf jaar stabiel gebleven: ruim een kwart werkt geheel of gedeeltelijk als zelfstandige. Journalisten werken gemiddeld 45,5 uur per week, een uur minder dan in 2003. 42% van de journalisten zegt niet vergoed te worden voor onregelmatige uren of voor overuren.
Crossmediaal
38% van de respondenten werkt in de dagbladpers, 29% bij de televisie. Steeds meer journalisten werken voor meer dan één mediasector: in 2003 werkte slechts 23% van de beroepsgroep voor twee of meer mediasectoren, in 2008 is dat bijna dertig procent.
Slechts twee procent van de respondenten werkt in hoofdzaak voor het internet. Het merendeel van internetjournalisten bestaat uit journalisten uit de traditionele sector die crossmediaal werken. 9% van de ondervraagden werkt vooral voor een krant, magazine of radio en levert bijdragen aan een of meerdere websites.
Bronnen
Vlaamse redacties volgen berichtgeving in andere media op de voet, verder blijken journalisten zich voor hun nieuwsgaring sterk te baseren op nieuws, tips en persberichten die binnenstromen via de telex, telefoon en e-mail. Journalisten die zelf bijkomende informatie opzoeken doen dat via het internet of aan de hand van telefonische interviews.
Het dagelijks internetgebruik blijft hoofdzakelijk beperkt tot e-mailen, googelen en surfen naar gekende websites. Andere internettoepassingen blijken aan het gros van de beroepsjournalisten (nog) niet besteed: slechts 6 procent houdt een eigen weblog bij, 8% bezoekt minstens één keer per week een sociale netwerksite en 9% houdt wekelijks één of meerdere keren een chatgesprek.
Persoonlijke overtuiging
Journalisten beschouwen zichzelf over het algemeen als vrij progressief, en doorgaans progressiever dan het medium waarvoor ze werken, iets wat ook uit internationale studies naar voren komt.
Uit de studie blijkt nog dat bij de federale verkiezingen van 2007 34% van de ondervraagden op het kartel sp.a-Spirit (nu: Vl. Pro) heeft gestemd, Groen! en Open VLD kregen elk 20% van de stemmen. Achttien procent van de respondenten stemde op het voormalig kartel CD&V-NV-A. Lijst Dedecker en Vlaams Belang blijken niet of nauwelijks aan te sluiten bij de persoonlijke politiek-ideologische opvattingen van de Vlaamse beroepsjournalisten.