Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona mag openbaarheid overheid niet in de weg staan

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) vraagt de lokale overheden om de gepaste openbaarheid van bestuur aan de dag te leggen, ook al is dat in de praktijk niet evident. Ook justitie levert op vraag van de VVJ inspanningen om voldoende openheid te waarborgen richting journalisten.

Herhaaldelijk kreeg de VVJ van lokale journalisten meldingen over gemeenteraden die wegens de coronadreiging achter gesloten deuren of op afgesloten digitale platformen bijeen kwamen. In enkele gemeenten werd er vergaderd via e-mail. In het beste geval kreeg de journalist dan nadien een samenvatting van de politieke werkzaamheden en conclusies.

De VVJ kaartte de zaak aan bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. Ook in coronatijden staan dergelijke praktijken immers op gespannen voet met de openbaarheid van politieke besluitvorming en het recht op nieuwsgaring. In zijn antwoord wijst het kabinet erop dat de uitzonderlijke omstandigheden noodgedwongen om een pragmatische aanpak van de organisatie van gemeenteraden en commissies vragen. "Daarbij moet evenwel vanzelfsprekend rekening worden gehouden met  de openbaarheid van bestuur en de rol van de pers. Ik zal de lokale besturen dan ook nog eens erop wijzen om hier voldoende aandacht voor te hebben", aldus kabinetsadviseur Ronny Slootmans.

Het kabinet Binnenlands Bestuur zal de boodschap in kwestie via de nieuwsbrief van het Crisiscentrum Vlaamse overheid en via de website van het Agentschap Binnenlands Bestuur communiceren (https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/).

Justitie

Ook de gerechtelijke wereld kampt met praktische moeilijkheden om in het licht van de coronadreiging haar werk te blijven doen. Alle rechtscolleges zetten daarom hun activiteiten op waakvlam. Toch is essentieel dat voor zover rechtbanken en hoven blijven werken, ook zij dat doen met alle gepaste waarborgen inzake openbaarheid en persvrijheid.

Zo kondigde de rechtbank van Dendermonde in eerste instantie aan om haar zittingen voortaan achter gesloten deuren te houden, met enkel nog de procespartijen in de rechtszaal. Op vraag van de VVJ werd die positie herbekeken. Zo werden eind maart bij de uitspraak over een belangrijke kinderpornozaak drie journalisten toegelaten, die in overleg tussen de redacties werden aangewezen. Deze verslaggevers speelden hun tekst en beelden vervolgens onmiddellijk door naar alle redacties van het land.

Feedback

Journalisten die problemen ondervinden bij het garen van nieuws - zeker in omgevingen waar democratische openbaarheidsvereisten gelden - worden verzocht dit te melden op het VVJ-secretariaat (info@journalist.be).

(PD)

 

Onze partners