Overslaan en naar de inhoud gaan

AVBB vraagt aandacht voor journalisten bij Russische oorlog tegen Oekraïne

Resolutie algemene vergadering AVBB – 26 februari 2022

 

De algemene ledenvergadering van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB), koepel boven de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en de Association des Journalistes Professionnels (AJP), is hoogst bezorgd over de oorlogssituatie die is ontstaan tussen Rusland en Oekraïne, en in het bijzonder de gevolgen daarvan voor talloze journalisten.

De AVBB is zich hoogst bewust van de uiterst moeilijke omstandigheden waarin Oekraïnse en ook andere journalisten moeten werken. Ze rekent er dan ook op dat deze collega’s alle nodige ondersteuning krijgen die nodig is om veilig en onafhankelijk hun werk te blijven doen.

De AVBB herinnert er tevens aan dat in oorlogssituaties de waarheid een belangrijk slachtoffer is. Ze vraagt alle journalisten dan ook om weerstand te bieden tegen de volop draaiende propagandamachines, en met respect voor hun professionele en deontologische regels verslag te blijven uitbrengen over dit uiterst pijnlijke conflict.

Ondertussen roept  de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) Unesco op om journalisten in Oekraïne te beschermen en waarschuwt ze voor de gevaren van desinformatie. 

(foto BelgaImage)

 

 

Onze partners