Volgens het Arbitragehof kon de wetgever het journalistieke bronnengeheim verregaand beschermen, omdat dit in het belang is van de persvrijheid en de democratie.
Dat het bronnengeheim niet doorbroken kan worden door personen die zich gekrenkt voelen in hun eer, is volgens het Hof verantwoord omdat journalisten nog altijd burgerrechtelijk aansprakelijk kunnen gesteld worden voor eventuele fouten in hun berichtgeving.
Ook vindt het Arbitragehof het een verantwoorde keuze dat journalisten niet gedwongen kunnen worden mee te werken aan de repressie van al gepleegde delicten. Volgens de rechters is het eveneens geoorloofd dat journalisten niet langer vervolgd kunnen worden als medeplichtige aan de schending van een beroepsgeheim, waarmee de wetgever een omzeiling door justitie van het bronnengeheim heeft willen vermijden.
Het Hof vernietigde alleen enkele woorden in artikel 2 van de Bronnenwet, waardoor het toepassingsgebied niet beperkt blijft tot journalisten die professioneel actief zijn, maar nu uitgebreid wordt tot werkelijk iedereen die op welke wijze dan ook journalistiek bedrijft.
Zie voor het arrest: www.arbitrage.be/rechtspraak/arresten
Zie voor meer informatie: www.journalist.chilli
Contact: Pol Deltour – 0478/38.10.33 (foto: Lambermont/Photo News)