Online anonimiteit werkt onhoffelijk of zelfs illegaal gedrag in de hand. Een wetsvoorstel van Ecolo-Groen probeert dat te counteren.
Wat offline niet door de beugel kan, lijkt voor sommigen online nochtans geen issue. Doodbedreigingen, zware beledigingen, … online is toch maar online? Anonimiteit werkt onhoffelijk of zelfs illegaal gedrag verder in de hand. Daar die anonimiteit
bovendien moeilijk te kraken is, is er nood aan wetgevend optreden.
Een nieuw wetsvoorstel van Ecolo-Groen wil het nu mogelijk maken om de identiteit van de dader in een burgerlijke procedure te achterhalen.
Wie een publieke rol opneemt weet dat de online schandpaal meedogenloos kan zijn. Ook journalisten hebben het online af en toe zwaar te verduren. Recent nog veroordeelde de VVJ de doodsbedreigingen aan het adres van adjunct-hoofdredacteur bij Humo Matthias Vanderaspoilden en zijn peuter als gevolg van de satirische Humo-column van Herman Brusselmans.
Het frustrerende daarbij is dat slachtoffers in de praktijk op allerlei drempels botsen om de identiteit van de dader te achterhalen. Online platforms waar het uiteindelijk allemaal gebeurt, reageren nauwelijks tot niet. Een burgerlijke rechtsvordering zoals dat kan in de buurlanden, behoort in België niet tot de mogelijkheden. En ook de strafrechtelijke weg loopt dood door de bevoegdheid van het hof van assisen voor drukpersmisdrijven.
Met zijn voorstel zoekt Ecolo-Groen nu dus een uitweg uit de impasse. VVJ juicht het initiatief toe en hoopt op een spoedige inwerkingtreding.
Meer achtergrond en duiding vind je in De Journalist 248 (p. 20 en 21).
Charlotte Michils
(Foto: Belga)