VVJ-STATEMENT
In haar startnota ter voorbereiding van de beheersovereenkomst 2026-2030 windt VRT er geen doekjes om: een snel veranderend medialandschap vraagt een veerkrachtig talentbeleid. Een beleid dat groei, inclusie en digitale innovatie centraal stelt. Onderling vertrouwen is cruciaal. De ordewoorden zijn communicatie en feedback, een heldere organisatiestructuur, inspraak en samenwerking over de diensten heen. 'Welzijn', klinkt het, 'speelt in dit alles een sleutelrol'. Preventieve en curatieve maatregelen moeten een gezonde werkomgeving garanderen.
VVJ juicht deze intentie toe, maar benadrukt dat welzijnsbeleid verder moet gaan dan plannen, procedures en opleidingen. Deze hebben maar waarde voor zover ze bijdragen tot het oplossen van concrete problemen – en die zijn er. In een werkomgeving met hoge werk- en prestatiedruk is ethisch leiderschap cruciaal. Leidinggevenden moeten motiveren in plaats van verdelen, waken over een gezonde work-lifebalans en conflicten doeltreffend aanpakken. Een welzijnsbeleid is pas geslaagd als problemen worden erkend en efficiënt worden opgelost. Voor pestgedrag, kliekjesvorming, vriendjespolitiek en verdeel-en-heerspraktijken is bij een goede werkgever geen plaats.
In de vorige beleidsperiode werd grensoverschrijdend gedrag in de media een speerpunt, wat leidde tot nota’s en actiepunten. Toch blijft aanhoudende berichtgeving over misstanden en falende welzijns- en klokkenluidersmechanismen aantonen dat formele stappen niet volstaan. Beleidsplannen moeten meer zijn dan documenten—ze moeten daadwerkelijk tot leven komen en een merkbaar verschil maken op de werkvloer.
Als iemand de klok luidt bij VRT, moet hij of zij weten welke meldingskanalen er bestaan en hoe die te contacteren. Tegelijk moeten de meldingskanalen op punt staan. Als er een melding binnenloopt moeten melders correcte informatie krijgen binnen de krijtlijnen van de wet. De kinderziektes moeten eruit.
Neem de noodkreet van slachtoffers au sérieux. Dat betekent: luisteren en tot het uiterste gaan om problemen duurzaam te remediëren. Niemand is gebaat bij een situatie die aansleept of slechts ten dele wordt opgelost. Dat creëert enkel een angstcultuur en chilling effect. En dat kan een toekomstgerichte organisatie, met een publieke opdracht, missen als kiespijn.
Met dit statement wil VVJ haar steun betuigen aan slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag en hun entourage en toewerken naar duurzame oplossingen. De mediasector heeft grensoverschrijdend gedrag in andere sectoren op de kaart gezet. Nu mag ze zelf niet achterblijven.
Namens de VVJ-raad van bestuur,
Charlotte Michils
Algemeen secretaris VVJ