Overslaan en naar de inhoud gaan

Misdaden tegen journalisten mogen niet straffeloos blijven

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), waar de VVJ/AVBB deel van uitmaakt, heeft bij politieke en gerechtelijke verantwoordelijken opnieuw aangedrongen om al het nodige te doen om daders van misdrijven tegen journalisten op te sporen en voor het gerecht te brengen.

Als die misdrijven onbestraft blijven, heeft dat een nefast effect op de persvrijheid, aldus de IFJ naar aanleiding van de UN International Day to End Impunity for Crimes against Journalists op 2 november.

Het Platform for the Protection of Journalism van de Raad van Europa registreerde voor de periode 1998-2019 liefst 26 onbestrafte misdaden waarbij in totaal 40 journalisten het leven lieten. Het betreft 14 feiten in Kosovo, 6 in Rusland, 6 in Oekraïne, 6 in Turkije, 2 in Azerbijdjan, 1 in Malta, 1 in het UK, 1 in Cyprus, 1 in Slovakije, 1 in Servië en in 1 in Montenegro. Het meest bekende slachtoffer is Jamal Khashoggi die in 2018 in de Saoedi-Arabische ambassade vermoord werd. Sinds 2000 werden in Europa overigens nog 21 journalisten vermoord.

De IFJ en haar Europese deelorganisatie EFJ steunen de initiatieven van nationale journalistenbonden ter zake. In Spanje bijvoorbeeld huldigde de Madrid Press Association in haar hoofdkwartier een kamer in met foto’s van Spaanse journalisten die vermoord werden tijdens de uitoefening van hun beroep. De Independant Journalists’ Association of Serbia bracht een video uit over de straffeloosheid in het westelijk deel van de Balkan. De Britse National Union of Journalists (NUJ) organiseerde een webinar en lanceerde een film over de problematiek. De organisatie biedt vanaf heden journalisten ook een veiligheidskit met tools aan waarmee ze zichzelf en hun bronnen beter kunnen beschermen.

(LV)

 

Onze partners