Wellicht hebt u al eens vaker een aanbod ontvangen voor het kopen van een universitair diploma. Meestal van een of andere onbekende ‘universiteit’, drie muisklikken verwijderd van ontmaskering als nep. Maar de jongste tijd krijgen journalisten – en wellicht ook would-be journalisten – aanbiedingen van bijvoorbeeld ene Greg Smith van 5PR Media Agency, uit de UK. Hij biedt een internationale geplastificeerde perskaart aan, met een jaarlijks lidmaatschap. Kostprijs: £ 20, plus btw.
Het volstaat even naar de site van dat agentschap te fietsen om te zien dat het om een organisatie gaat die, tegen betaling van £ 4,99 per stuk of £ 29,99 per maand, bedrijfsberichten verstuurt naar “ruim 350.000 journalisten en ruim 275.000 bloggers”. En hoe komt dat agentschap aan de adressen van die journalisten en bloggers, denk je? Precies! Een mes dat aan twee kanten snijdt: de bedrijven betalen om hun persberichten te verspreiden en de ‘journalisten’ betalen voor een fakeperskaart, die louter als bedoeling heeft 5PR Media Agency adressen te bezorgen voor het verspreiden van bedrijfspersberichten. Geniaal, toch?
Een minder groot licht is ene Gery Van Exem, die zogezegd sinds 2004 ‘geaccepteerd journalist’ is bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. In struikelend Nederlands probeert hij via mail een zogenaamde ‘Europese perskaart’ te verkopen, à rato van € 100, via zijn ‘Euro Consult & Support’ vzw uit Wetteren. Hij noemt nog een andere “geaccrediteerd journalist bij de Europese Commissie en het Europees Parlement”, als referentie. Even checken bij Marjory van den Broeke, van het Directoraat-Generaal Communicatie van het Europees Parlement: beide heren zijn niet geaccrediteerd en staan niet op de lijst van de Europese Commissie of de Europese Raad.
Hoe kom je dan wél aan een internationale perskaart en een accreditatie bij de Europese instellingen?
Een internationale perskaart wordt verstrekt door de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), aan journalisten die over een officiële perskaart beschikken van hun eigen land. Voor Belgische journalisten verloopt dat via de VVJ en haar Franstalige zusterorganisatie AJP. Alle informatie hierover op www.journalist.chilli/beroepsjournalist.
Voor een accreditatie bij de Europese instellingen geldt voor journalisten het volgende:
- Voor een permanente accreditatie
Als journalist moet je een accreditatie aanvragen in het Berlaymont-gebouw (office BERL -1 Press 06) in Brussel. Daarvoor zijn volgende documenten nodig:
- een recente brief van je hoofdredacteur of directeur van de organisatie waarvoor je als journalist werkt, waarin staat dat het om een commerciële organisatie gaat die niet aan distributiebeperkingen is onderworpen. Ook moet de periodiciteit van de publicatie worden vermeld. Openbare en semi-openbare audiovisuele media moeten geen commercieel karakter aantonen.
- een brief waarin je een accreditatie aanvraagt, getekend door je hoofdredacteur of directeur, die bevestigt dat journalistiek je hoofdbron van inkomsten is of dat je een freelancejournalist bent, dat je voornamelijk Europese zaken zult coveren en dat je daardoor frequent toegang nodig hebt tot de persfaciliteiten van de Commissie, de Raad en het Parlement.
- in loondienst werkende journalisten moeten een geschreven certificaat voorleggen van hun hoofdredacteur of directeur, plus een bewijsstuk van hun status als journalist, zoals bv. een officiële perskaart van hun eigen land.
- freelancejournalisten moeten bewijzen voorleggen van gepubliceerde stukken, van betalingen voor geregeld journalistiek werk, plus ook een bijkomend bewijs van beroepsmatig met journalistiek bezig te zijn, zoals een officiële perskaart van het eigen land.
- als journalist moet je ook bewijzen dat je hoofdverblijfplaats of je tweede residentie in, of in de nabijheid van, Brussel is.
- EU-burgers moeten hun identiteitskaart of paspoort van een EU-land tonen. Wie van buiten de EU is, moet het paspoort voorleggen van zijn land van herkomst.
- en ten slotte moet je ook 1 pasfoto meenemen.
Voor zogenaamde ‘technische mediamedewerkers’ – fotografen, cameramen, geluidsman, producer – gelden bovenstaande voorwaarden, zij het dat zij geen nationale perskaart nodig hebben en uiteraard ook geen gepubliceerde artikelen moeten voorleggen.
De adviserende commissie voor de accreditaties bekijkt geregeld de aanvragen op basis van de verstrekte documenten. Ze kan bijkomende documenten vragen en ze kan ook te allen tijde een accreditatie herzien en intrekken. Als je verzoek tot accreditatie is verworpen, kun je daartegen beroep aantekenen bij de commissie van beroep, die twee keer per jaar bijeenkomt.
- Voor een speciale accreditatie
Voor speciale gelegenheden – bijeenkomsten van de Europese Raad, bijvoorbeeld – kan om veiligheidsredenen een speciale accreditatie nodig zijn. In die gevallen moeten ook de houders van een permanente accreditatie die speciale accreditatie aanvragen, indien ze toegang willen hebben tot het evenement.
- Stagiairs en vervangers
Stagiairs die werken voor een mediaorganisatie die door de EU-instellingen is erkend en vervangers van geaccrediteerde journalisten die wegens ziekte of andere geldige reden afwezig zijn, kunnen een tijdelijke accreditatie krijgen voor minder dan zes maanden.
- Bezoekende journalisten zonder accreditatie
Wie geen accreditatie heeft, kan toegang krijgen tot de persruimte van de Europese Commissie, mits:
- 24 uur op voorhand een e-mail te sturen naar comm-pressroom-team@ec.europa.eu.
- je aan te melden bij de receptie in het Berlaymont-gebouw met een identiteitsbewijs en een van volgende documenten: een internationale perskaart, uitgereikt door de Internationale Federatie van Journalisten of een vereniging van journalisten die is erkend door de commissie van accreditaties, of een perskaart uitgereikt door een mediaorganisatie die is erkend door de persdiensten van de EU-instellingen.
Interviews met woordvoerders van de Commissie kunnen alleen op afspraak:
In de persruimte van de Raad:
door de persdienst een verzoek per fax te sturen naar +32 2 281 85 41 of per e-mail: press.office@consillium.europa.eu (24 uur op voorhand), met in bijlage een kopie van je nationale perskaart of een internationale perskaart uitgereikt door de Internationale Federatie van Journalisten, of een perskaart van een mediaorganisatie die erkend is door de persdiensten van de EU-instellingen.
In de persruimte van het Parlement:
door de persdienst een verzoek per fax te sturen naar +32 2 284 90 95 of per e-mail: presse-conf@europarl.europa.eu (24 uur op voorhand), met in bijlage een kopie van je nationale perskaart of een internationale perskaart uitgereikt door de Internationale Federatie van Journalisten, of een perskaart van een mediaorganisatie die erkend is door de persdiensten van de EU-instellingen. (I.D.)