Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 500 Europese journalisten slachtoffer van agressie in eerste jaarhelft

In de schoot van de EU monitort de Media Freedom Rapid Response (MFRR) gevallen van agressie tegen journalisten en nieuwsmedia, en dat leverde in de eerste jaarhelft van 2022 311 incidenten op. Bij die geweldplegingen werden in het totaal 552 individuen of mediabedrijven belaagd. Voor België ging het om 8 incidenten en 12 betrokkenen in het totaal.

MFRR covert 29 Europese landen, dat zijn naast de EU-lidstaten ook landen die hun kandidatuur hiervoor hebben gesteld. Oekraïne, waar journalisten het sinds de Russische inval zeer zwaar te verduren krijgen, valt dus buiten de screening.

Bij nagenoeg 1 incident op de 5 was er sprake van fysieke agressie. 17 keer raakten media-actoren gekwetst. In Turkije moest Güngör Arslan, uitgever van het lokale blad Ses Kocaell, het met zijn leven bekopen. 44 keer werden goederen van een mediabedrijf beschadigd, zoals materiaal, wagens of huizen. In 9 gevallen ging het om hacking.

Verbale agressie kwam voor in 4 gevallen op de 10. Het betrof intimidatie en bedreigingen (91), beledigingen (21) of het in diskrediet brengen (13) van een journalist. Daarnaast werden 96 journalisten door het gerecht aangepakt. 29 werden opgesloten, 22 aangeklaagd en 19 moesten zich verdedigen in een burgerlijke zaak. MFRR noteerde nog 40 gevallen van mediacensuur.

Turkije spant de kroon met 71 feiten, gevolgd door Duitsland (46), Frankrijk (27), Servië (19), Griekenland (17) en Polen (14). Voor België werden 8 feiten geregistreerd. Tijdens de protestbetoging tegen de COVID-maatregelen op 23 januari 2022 in Brussel werden minstens 5 journalisten geconfronteerd met agressie: een persfotograaf van De Standaard werd herhaaldelijk geslagen en journalisten van BX1 en Associated Press werden geduwd en beledigd. MFRR maakt nog melding van 3 journalisten die te maken kregen met zware agressie via sociale media. Samira Atillah (De Morgen) ontving hierbij zelfs doodsbedreigingen. Ook de RTBF-journalisten Safia Kessas en Johanna Montay kregen het online zwaar te verduren. Kessas kreeg tijdelijk zelfs politiebescherming.

https://europeanjournalists.org/blog/2022/09/16/mfrr-monitoring-report-311-media-freedom-violations-recorded-in-first-half-of-2022-in-europe/

(LV)

Onze partners