De voorbije vijf jaar volgden ruim 700 journalisten en mediaprofessionals de praktijkgerichte workshop van de Academie voor de Periodieke Pers, kortweg Persacademie. De evaluaties door de deelnemers bleken zeer positief. Het aanbod voor 2014 is nu bekend en werd verder vernieuwd in functie van de snelle media-evolutie, zowel in print als digitaal. Het aanbod van de Academie voor de Periodieke Pers is ontwikkeld door de Unie van de Periodieke Pers (UPP) en de Vereniging van de Uitgevers van de Katholieke Periodieke Pers (VUKPP). Het project, gesteund door de Vlaamse overheid, situeert zich in de Media Academie van alle uitgeversfederaties in mediasector.
Voor 2014 zijn er 21 vernieuwde workshops geleid door ervaren trainers. Ze gaan door in Mechelen en Gent. Deelname is kosteloos.
De 21 workshops behandelen creatief denken, sociale media en journalistiek, eindredactie, online redactie, beeldredactie, e-zines, datavisualisering, interviewtechnieken, videojournalistiek, digital storytelling, creatief teamwerk leiden, mobile publishing en persfotografie. De workshops worden geleid door zeer ervaren trainers – mediaprofessionals. Dat zijn onder meer Stef Wouters en Filip Fastenaekels voor creatief denken, Clo Willaerts en Michaël Opgenhaffen voor social media, Dirk Remmerie voor eindredactie, Jana Wuyts voor online redactie, Jo Valvekens voor beeldredactie, Bruno Koninckx voor e- zines, Maarten Lambrechts, Daniël Van Nijlen en Bartel Volckaert voor datavisualisatie, Phara De Aguirre voor interviewtechnieken, Tom Rumes voor videojournalistiek, Roeland Pype voor digital storytelling, Cathy Galle voor interviews uitschrijven en Michiel Hendryckx voor persfotografie.
Dankzij de steun van de Vlaamse overheid is deelname aan de workshops kosteloos. Ze staan open voor alle mediaprofessionals actief bij een uitgever of een redactie, maar zijn prioritair gericht op uitgevers, redacties, (freelance) journalisten en mediaprofessionals van kleinere en middelgrote uitgevers en redacties van periodieke media, ledenbladen, vakbladen en gespecialiseerde periodieken en e-zines.
Alle info en inschrijvingen op www.persacademie.be.
Om interactiviteit mogelijk te maken, is het aantal deelnemers per workshop beperkt tot vijftien. Daarom is snel inschrijven aan te bevelen. Voor een aantal workshops waren er vorige jaren wachtlijsten.
De workshops gaan door in de praktijklokalen van de hogeschool Thomas More in Mechelen en van de Artevelde Hogeschool in Gent.
Voor meer informatie: Ronny Lannoo, secretaris Academie voor de Periodieke Pers, 0475 90 63 35