Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ Academy-workshop: aan de slag met prompting en AI-tools

donderdag
20
feb
10-13 uur

Huis van de Journalist

Zennestraat 21

1000 Brussel

Met Roland Legrand, techonologiejournalist bij De Tijd.

AI-tools evolueren razendsnel. Naast ChatGPT (Open AI) zijn er ook krachtige alternatieven zoals Claude (Anthropic), Gemini (Google) en Perplexity (Perplexity AI). Elke chatbot of zoekmachine heeft unieke functies en mogelijkheden. In deze workshop krijg je een kort overzicht van wat je waarvoor het best gebruikt. Daarna volgt een meer gedetailleerde analyse over de toekomst: redenerende modellen, multimodale modellen (verschillende soorten media) en agents die tot op zekere hoogte autonoom taken kunnen uitvoeren. Je krijgt een inkijk in geavanceerde generatoren van beeld (ook video), audio en code.

Maar wat betekent dit voor jouw werk? Hoe benut je AI optimaal, wat zijn de risico’s van hallucinaties of datalekken, en hoe blijf je up-to-date? Samen verkennen we de impact van AI op ons vak en wisselen ervaringen en inzichten uit.

Programmaoverzicht

1. Inleiding tot AI-tools en trends (50’)

  • Kort overzicht van de nieuwste AI-systemen en hun sterktes.
  • Toekomstmuziek: van autonome agents tot multimodale AI.
  • Implicaties voor het werk: kansen en uitdagingen.

2. Praktische sessies: werk zelf met de tools (50’)

  • ChatGPT en alternatieven: vergelijking met Claude en Perplexity, nieuwe functies zoals Canvas en Projecten. Zelf aan de slag met ChatGPT Search.
  • Prompting: hoe schrijf je goede prompts, hoe met prompts je chatbot doen overgaan tot een heus groepsgesprek tussen AI-instanties. Probeer het zelf uit.
  • NotebookLM: organiseer het nieuws, verminder hallucinaties, laat een podcast maken en babbel zelf mee. Vergelijk regeringsverklaringen, financiële analyses en onderzoekspapers. Ook dit deel is interactief.

PAUZE

3. Integratie in de workflow (60’)

  • Hoe combineer je verschillende AI-tools in je workflow? Dit is uiteraard persoonlijk maar dit deel wil een reflectie op gang brengen.
  • Mogelijk stappenplan
    1. Brainstorm (Feedly, Google, ChatGPT).
    2. Betrouwbare bronnen vinden (Gemini, ChatGPT, Perplexity).
    3. Bronnen organiseren (NotebookLM) en bijkomende vragen stellen.
    4. Teksten redigeren (Canvas).
    5. Beelden genereren.
  • Praktische oefeningen: test je zelfbedachte workflow uit.
  • Presentatie van de resultaten.
  • Wrap-up en blik op de toekomst.

Spreker

Roland Legrand werkte de voorbije 26 jaar bij De Tijd, dit na een loopbaan van 12 jaar bij het persbureau Belga. Hij is economist en filosoof van opleiding. Bij De Tijd coverde hij financiële markten en technologie. Roland werd steeds meer gefascineerd door virtuele en geaugmenteerde realiteit, blockchain en AI. Als ‘actief gepensioneerde’ maakt hij op zelfstandige basis video shorts over technologie voor De Tijd, schrijft columns en covert technologie-evenementen. 

Voorkennis

Geen

Praktisch

Breng je laptop mee. Een login bij https://chatgpt.com/, https://claude.ai, https://www.perplexity.ai/, https://notebooklm.google/ en https://feedly.com/  is erg nuttig evenals een Google-account. Download alvast ook de apps van ChatGPT (van OpenAI), Claude (Anthropic) en Perplexity. 

Inschrijving

Klik hier om je in te schrijven.

Onze partners