Erkenning als beroepsjournalist

Op 30 december 1963 werd de titel van beroepsjournalist ingevoerd. Het statuut moest voor professionele journalisten aannemelijke werkvoorwaarden creëren. De titel van beroepsjournalist wordt toegekend door een officiële Erkenningscommissie, die uit beroepsjournalisten en uitgevers bestaat. De commissieleden worden bij koninklijk besluit benoemd.

De Erkenningscommissie omvat een Nederlandstalige en een Franstalige afdeling en is zelfregulerend.

Wie minimum twee jaar in hoofdberoep aan de slag is als journalist voor een medium dat algemene berichtgeving verstrekt – en dit niet combineert met commerciële nevenactiviteiten – kan aanspraak maken op de titel van beroepsjournalist. Wie onrechtmatig de titel van beroepsjournalist gebruikt, riskeert een boete van 200 tot 1.000 euro. Voor meer info over de voorwaarden voor erkenning als beroepsjournalist zoals gestipuleerd in de wet van 30 december 1963 klik hier.

Erkende beroepsjournalisten beschikken over officiële persdocumenten, die vrij algemeen herkend en erkend worden en die hen het werken aanzienlijk vergemakkelijken. Daarnaast genieten beroepsjournalisten nog van belangrijke bijkomende voordelen op sociaal, materieel en intellectueel vlak. Hun beroepsvereniging, de AVBB/VVJ, waakt dag in dag uit over het behoud en de verbetering van het statuut en de bijkomende prerogatieven van de beroepsjournalisten. Een heel belangrijk voordeel dat enkel erkende beroepsjournalisten toekomt is het wettelijk aanvullend journalistenpensioen.

Aanvraagformulieren voor de erkenning tot beroepsjournalist

Als u uw erkenning als beroepsjournalist wil aanvragen, kunt u op de website van de Erkenningscommissie de nodige uitleg vinden om een dossier samen te stellen. U kunt er ook de formulieren downloaden. U klikt bovenaan rechts op ‘Start uw dossier’ en kiest dan de passende aanvraag. Op basis van de informatie die u vervolgens krijgt, kan u dan de juiste documenten downloaden.

Hernieuwing persdocumenten 2022-2026

Wie zijn/haar perskaart voor de periode 2022-2026 wil vernieuwen, kan terecht op het digitale platform van de Erkenningscommissie. U klikt op het Nederlandstalige logo, waarna u kunt aanmelden.

Alle beroepsjournalisten ontvingen een brief met de logingegevens. Wie deze brief niet ontving of kwijtspeelde, kan op het secretariaat van de VVJ terecht voor een nieuwe login.