Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie Belgische inzendingen genomineerd voor VVOJ-persprijs

De Loep, een prijs voor onderzoeksjournalistiek kent drie categorieën: tekstuele productie, audiovisuele productie en de aanmoedigingsprijs. In de eerste twee categorieën kon de jury drie producties nomineren, voor de aanmoedigingsprijs zijn twee producties genomineerd. 'Verloren kinderen’, een serie reportages, gepubliceerd in P-Magazine, is genomineerd voor De Loep tekstuele producties. In het artikel legden Saskia Van Nieuwenhove en Raf Liekens grondig en meeslepend de falende jeugdzorg in België bloot.

De reportage 'Bloedantiek', uitgezonden door VRT Panorama, is genomineerd voor de audiovisuele producties. In het stuk konden Wim Van den Eynde en Peter Brems niet anders dan de verborgen camera ter hand nemen om de handel in gestolen antiek vanuit Afghanistan tot in Brusselse antiquariaten te volgen. Onthullend en oorspronkelijk onderzoek.

Het artikel 'Reynders spot met het parlement', dat in MO* verscheen, is ten slotte genomineerd voor de aanmoedigingsprijs. In het artikel leggen Mathias Bienstman en Berber Verpoest de opmerkelijke rol bloot van de Belgische minister van Financiën Didier Reynders bij de benoeming van banktoezichthouders.

De winnaars worden bekend gemaakt op 19 november 2010 tijdens het diner van de VVOJ conferentie in Gent. De prijs voor de tekstuele en audiovisuele producties bestaat uit 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro. Indien een prijs wordt toegekend voor een productie met meer dan één auteur, krijgen de auteurs elk een beeldje en een oorkonde, het geldbedrag wordt gedeeld.

Onze partners