Lekker lui met apps voor journalisten

Het nut om een luie journalist te worden. Efficiënter werken, zodat je tijd overhoudt om aan andere zaken te besteden. Aantal tools die je daarbij helpen. Selectie uit de presentatie voor zowel beginners als gevorderden.
Online zoeken: Fake News Debunker plugin van inVID & WeVerify
Een handige browser plugin voor zowel Chrome als Firefox, waarmee je via alle relevante zoekmachines reversed image search kunt doen. Daarnaast kun je afbeeldingen forensisch onderzoeken op mogelijke manipulatie.
Automagisch: Raspberry Pi + n8n.io
Een tip voor mensen die zin hebben om met mini-PC’s te spelen, is de combinatie van een Raspberry Pi en n8n (spreek uit als Nodemation) perfect. het opzetten van dit systeem is even een crime, maar zodra het draait, kun je via een grafische interface informatie van een bron naar een andere laten stromen. Voorbeeld: scrape elke ochtend de headlines van nieuwssites, sla deze op in een online spreadsheet, maak een screenshot van de voorpagina’s en stuur de artikelen door naar je zelfgemaakte Telegram-bot.
Data: doc.new + sheet.new
Hoe vaak komt het voor dat je snel een online document of spreadsheet moet openen? Als je in Chrome werkt, typ dan simpelweg doc.new of sheet.new in, en je hebt direct een leeg document voor je waar je in kunt werken.
Bestanden en afbeeldingen: Lobe.ai
Tijdens je onderzoek zul je soms honderden, zo niet duizenden beelden moeten categoriseren. Je kunt dat handmatig doen, maar je kunt het ook aan kunstmatige intelligentie overlaten. Met Lobe.ai kun je gratis zulke modellen trainen in een gebruiksvriendelijke interface. En het allermooiste is dat je jouw getrainde model kunt exporteren in een zogeheten Tensorflow-model. Mocht je de technische know-how in huis hebben, dan kun je daar zelfs volledige processen of websites op bouwen.
Twitter: Twint
Een van de beste plekken om misinformatie te onderzoeken, is Twitter. En een van de beste tools om tweets mee te verzamelen, is Twint. Toegegeven, je moet even via de Terminal aan de slag. Maar de handleiding geeft voldoende aanknopingspunten om relatief snel resultaat te boeken. Via Twint kun je onbeperkt in het archief zoeken, en je kunt je zoekopdrachten behoorlijk uitgebreid maken. Zoek bijvoorbeeld op tweets in het Nederlands, met enkel afbeeldingen, binnen een straal van 5km en specifieke zoektermen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil.
Visualisatie: Flourish
Tegenwoordig kun je via talloze visualisatiediensten hele degelijke grafieken en kaarten maken en publiceren. Als ik er eentje moet uitpikken, dan is Flourish wel een van mijn favorieten. Veel mogelijkheden, gratis voor journalisten, en goede ondersteuning vanuit het Flourish-team.
Help: NICAR-L Maillijst
De ultieme hulplijn voor digitale journalistiek van de National Institute for Computer-Assisted Reporting. Met een simpel bericht sta je in contact met de allerbeste journalisten ter wereld. Twijfel je of je met R of Python moet beginnen? Binnen no-time heb je antwoord. Heb je rommelige data ontvangen en weet je niet hoe je dat kunt opschonen? Er zijn vast wel twee ervaringen datajournalisten die je kunnen helpen. Pro-tip: zorg ervoor dat alle mails van deze lijst in een aparte bak van je mail terecht komen om overzicht te houden.
Toolkits: Handboek Internetresearch & Datajournalistiek
Ongegeneerde reclame voor ons eigen handboek. Hierin geven we tips hoe je je online research kunt structureren, tips om met datajournalistiek aan de slag te gaan, wat de basics van OSINT zijn, etc. Een volledig naslagwerk dat inmiddels op een aantal journalistiekopleidingen in Nederland wordt aangeraden.

Slot

Deze en nog veel meer tools komen aan bod in de presentatie die is opgenomen, zodat je die nog een rustig kunt nakijken. En via bit.ly/luiejournalist2021 kun je alle sheets en de urls erbij pakken. Tijd om lui te worden!