Journalistenverenigingen willen gerechtigheid voor Daphne Caruana Galizia

    De International Federation of Journalists (IFJ) en de European Federation of Journalists (EFJ) veroordelen, samen met een hele reeks nationale journalistenverenigingen, de moord op de Maltese journaliste en blogster Daphne Caruana Galizia. De journalisten van achtereenvolgens de Sunday Times of Malta en de Malta Independent had de voorbije jaren vele vijanden gemaakt met […]

lees meer

Blogs: einde of doorstart van de journalistiek ?

Aan de debattafel zaten Luk Van Braekel (LVB.net) en Dominique Deckmyn (columnist De Standaard en hoofdredacteur Smart Business Strategies). Van Braekel, een van de pioniers met blogjournalistiek, hield voor dat de klassieke journalistiek “over een paar decennia verdwenen of toch zeker veel minder belangrijk geworden zal zijn”. “Want door de technische evolutie kan iedereen tegenwoordig […]

lees meer

Iraanse weblogger in hongerstaking

Saminejad werd opgepakt nadat hij zich negatief had uitgelaten over de arrestatie van drie andere Iraanse loggers. RZG vreest dat het leven van de jonge logger in gevaar is. Toen Mojtaba op 11 mei voor de rechter verscheen, was hij aan handen en voeten geboeid.

lees meer

Webloggers en bronnenbescherming

In het oorspronkelijke voorstel dat Bourgeois in juni 2003 indiende werd onder "journalist" verstaan eenieder die informatie verwerkt in de vorm van geregelde communicatie aan het publiek. Maar de bronnenbescherming werd uiteindelijk beperkt tot beroepsjournalisten.

"Een overheidsoptreden dat ertoe leidt dat individuen zich moeten verenigen in een soort 'middenveld' om nog iets te kunnen doen, is slecht", aldus Van Braekel.

lees meer

(pdw) last pauze in na negatieve reacties

Op zijn weblog schrijft hij dat hij een paar weken "De Nieuwe Wereld" laat voor wat het is wegens de tientallen boze reacties. "wat mij al een paar dagen dwars zit is de merkwaardige nervositeit die hierdoor bij Radio 1 is ontstaan", aldus De Witte. "Hoe nerveus zijn ze? (...) toch nerveus genoeg om te melden dat mijn stuff hen de laatste tijd nogal, euh...zenuwachtig maakt."

lees meer